Κοινή πρόταση των Ενεργών Πολιτών με τις παρατάξεις  Ηράκλειο 3.7.5  και ΣυνΠράξη  Δημοτών Ηράκλειου για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων έτους 2021

Κοινή πρόταση των Ενεργών Πολιτών με τις παρατάξεις  Ηράκλειο 3.7.5  και ΣυνΠράξη  Δημοτών Ηράκλειου για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων έτους 2021

  Κοινή  πρόταση των  παρατάξεων    

 Ηράκλειο 3.7.5  –   Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες   –   Συν + Πράξη  Δημοτών Ηράκλειου

ΘΕΜΑ  :   Τέλη κοινοχρήστων  χώρων  έτους 2021            

Με  την πρόταση  που καταθέτουμε  σήμερα τόσο στην οικονομική  επιτροπή  όσο και στο Δημοτικό συμβούλιο

Προτείνουμε

 1. Οριζόντια μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων σε ποσοστό 50% για όλες τις ζώνες χρέωσης στο σύνολο του Δήμου. ( και όχι μόνο σε τμήμα του κέντρου)

 

 1. Να ισχύσουν τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, όπως αυτά περιγράφονται στην 122/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση που ανασταλεί εκ νέου η λειτουργίας τους μέσα στο 2021, λόγω αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας θα επηρεάσουν πολλαπλά την οικονομία και την κοινωνία τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία όσο και η άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης που αφορούν εκτός των άλλων και την οικονομία.

Με την υιοθέτηση  της πρότασης μας  , ο Δήμος  αποδεικνύει   ότι  στις δύσκολες  συνθήκες  οικονομικής  επιβίωσης  και λειτουργίας  καταστημάτων και επιχειρήσεων  βρίσκεται δίπλα σε όλους τους επαγγελματίες  ισότιμα,   αναγνωρίζοντας  τις δυσκολίες  που έχουν  επωμιστεί από την υγειονομική και οικονομική κρίση .

 

*Ακολουθεί  αναλυτικά η  πρόταση μας εδώ

Αντιδημοκρατικές ενέργειες της Δημοτικής αρχής σε βάρος των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αντιδημοκρατικές ενέργειες της Δημοτικής αρχής σε βάρος των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ανοικτή επιστολή στον Δήμαρχο Ηρακλείου στις 19/10/2020

Αξιότιμε  Κύριε  Δήμαρχε ,

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που διεξήχθη στις 06/10/2020 συζητήθηκε η έγκριση των τευχών δημοπράτησης των έργων που αφορούν τις ασφαλτοστρώσεις και τις τσιμεντοστρώσεις στο Δήμο Ηρακλείου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» που είναι μέλος της επιτροπής ανέπτυξε τις απόψεις του τις οποίες μάλιστα κατέθεσε και εγγράφως για να μεταφερθούν αυτούσιες στο κείμενο της απόφασης.  Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» δεν υπάρχει το κείμενο της παρέμβασης όπως εστάλη, με συνέπεια να μην τεκμηριώνεται η  ουσία της δικαιολόγησης  ψήφου της παράταξης.

 

Η συγκεκριμένη πράξη θυμίζει περιόδους λογοκρισίας και κατευθυνόμενων αποφάσεων και είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Πρέπει  να καταδικαστεί δημοσίως, και όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη να απολογηθούν.

Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε ότι, οι «επαναλήψεις εις το ορθόν», αποφάσεων που έχουν ληφθεί στα όργανα διοίκησης του Δήμου θα πρέπει να αποστέλλονται στα μέλη αυτών των οργάνων. Κατά τη γνώμη μας ο όρος «επουσιώδεις αλλαγές» έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Γι’ αυτό για κάθε αλλαγή  θα πρέπει να ενημερώνονται τα μέλη των επιτροπών και των επιχειρήσεων του Δήμου, ώστε να κρίνουν αν οι τροποποιήσεις αυτές των αποφάσεων αφορούν τυπικά σφάλματα που επιδέχονται ανώδυνη διόρθωση .

 

Τέλος κύριε Δήμαρχε, θεωρούμε ότι το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας που έχει ως βασική αρχή το σεβασμό των διαφορετικών απόψεων δημοτικών παρατάξεων και συμβούλων πρέπει να είναι κύριο θέμα συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μελών του

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την τοποθέτηση στην οικονομική επιτροπή και την απόφαση της οικονομικής επιτροπής

Παρέμβαση των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Βικελαία βιβλιοθήκη

Παρέμβαση των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Βικελαία βιβλιοθήκη

Για όσους μεγαλώσαμε στο Ηράκλειο η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι συνυφασμένη με τα πρώτα μας βήματα στο βιβλίο, στην ίδια τη Γνώση.

Ένας ταμιευτήρας πολιτισμικής κληρονομιάς, Ιστορίας και πληροφοριών που ήταν είναι και αξίζει να συνεχίσει να είναι ως σημείο αναφοράς και μελέτης για τους πολίτες αυτής της πόλης, για τους επιστήμονες, τους μαθητές, τους βιβλιόφιλους, τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους. Χώρος γεμάτος μνήμες, να πλημμυρίζει από τη μυρωδιά των βιβλίων και τους ψιθύρους μελετητών και αναγνωστών. Ανάμεσα στα φορτωμένα με βιβλία ράφια κινούνται ακόμα οι ίσκιοι του Στέφανου Ξανθουδίδη, του Νίκου Σταυρινίδη, του Νικόλαου Πλάτωνα, του Στέργιου Σπανάκη του Μενέλαου Παρλαμά και του Νίκου Γιανναδάκη πλέκουν τον ιστό αυτής της κιβωτού πολιτισμού και γνώσης.

Αυτό είναι το αποτύπωμα της Βικελαίας στη συνείδηση και στην αντίληψή όλων μας.

Σήμερα…

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο νέο της κέλυφος, το εκσυγχρονισμένο κτήριο με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές που απαιτεί μία σύγχρονη βιβλιοθήκη -παραμένουν ωστόσο ζητήματα χώρου για σημαντικό όγκο αρχειακού υλικού.

Από την πλευρά μας θέλουμε να εστιάσουμε σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που η σημερινή Δημοτική Αρχή ασκεί εποπτεία στον τρόπο λειτουργίας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Αρχικά, αξίζει να έχουμε υπόψη μας, πως η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Δήμου Ηρακλείου και αυτό σηματοδοτεί την προϋπόθεση ότι οι πολίτες του Δήμου μας και νοιάζονται για τη βιβλιοθήκη τους και αξίζουν να γνωρίζουν και να ενημερώνονται για τη λειτουργία της, τις δυνατότητες, περιορισμούς και βέβαια για τις δράσεις της. Είναι σε όλους μας γνωστή η ευαισθησία που έχει επιδείξει αυτή η πόλη για τη Βικελαία, με πολυπληθείς συγκεντρώσεις, δημοσιεύσεις, υπομνήματα σε πρόσφατους καιρούς. Παραμένει για μας και σήμερα, ζητούμενο η εκπροσώπηση του κοινού, η διάδραση των ανθρώπων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τους πολίτες του Δήμου Ηρακλείου.

Η Βικελαία στην ουσία αποτελεί έναν οργανισμό που διαθέτει υποδομές, αρχειακό και εκδοτικό υλικό, προσωπικό, δυνατότητες για νέες και παλιές δραστηριότητες, έναν χώρο κυριολεκτικά αλλά και συμβολικά, με την ιστορική και πνευματική του διάσταση. Ως εκ τούτου η πολυπλοκότητα και η πολυμορφική διάσταση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για την πρόσληψη νέων δεδομένων, την ανταπόκριση στην εξέλιξη των τεχνολογιών αιχμής, την αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων της, την ανανέωση του προσωπικού της και την ενθάρρυνση για πρόσβαση σε αυτήν όλο και περισσότερων ανθρώπων με ενδιαφέροντα ανάγνωσης, πληροφόρησης, έρευνας, τεκμηρίωσης και συμμετοχής σε δραστηριότητες. Μια πρόκληση διαρκής, ειδικά με τις σημερινές συγκυρίες, μια πρόκληση που μας καλεί ως Δήμο Ηρακλείου να αναπτύξουμε στο έπακρο τις δυνατότητες ενός τέτοιου οργανισμού που ζει και αναπνέει στο κέντρο αυτής της πόλης. Ακόμα παραμένει οδυνηρή εμπειρία ο πολύχρονος κατακερματισμός της Βικελαίας σε άλλα κτήρια με μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού απλησίαστο, τότε, για τους αναζητητές. Αυτό ακριβώς το πολύχρονο διάλειμμα της αναγκαστικά περιορισμένης λειτουργίας της μάς υποχρεώνει στην (όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αποτελεσματική) αναζωογόνηση και επαναλειτουργία με νέα δεδομένα, πιο απαιτητικές προδιαγραφές και με ένα σύγχρονο πρόσωπο, ώστε να ανταποκριθεί και να φτάσει η λειτουργία της στα επίπεδα που ο ρόλος της απαιτεί αλλά και στα στάνταρ αντίστοιχων οργανισμών-ιδρυμάτων στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

-Συμβαίνει, όμως, αυτό σήμερα;

Σε μια αρχική αποτύπωση των σημερινών συνθηκών λειτουργίας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης θέλουμε να σταθούμε σε κάποιες σημαντικές -κατά τη γνώμη μας- διαπιστώσεις:

-Το προσωπικό παραμένει το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια. Οι ανάγκες ανανέωσης των βασικών στελεχών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με άτομα εξειδικευμένα στο πολυμορφικό έργο μιας βιβλιοθήκης τέτοιων διαστάσεων και δυνατοτήτων δεν έχουν ικανοποιηθεί.

-Το σχήμα διοίκησης και εποπτείας της Βικελαίας τυπικά και ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο. Υποτίθεται ότι ανέλαβε ο κ. Μανώλης Βασιλάκης να συγκροτήσει το σχήμα εποπτείας της Βικελαίας, αμέσως μετά τη συγκρότηση του νέου δημοτικού σχήματος. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση και αδικαιολόγητη είναι και ανεξήγητη. Μάλιστα, σε ερωτήματά μας, (όπως και σε ερωτήματα αντίστοιχα των ατόμων που έχουν προταθεί να συμμετέχουν) η απάντηση εκ μέρους του κ. Βασιλάκη είναι ότι η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού έχει στο νου της άλλα σχέδια, η αντίστοιχη δε απάντηση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού είναι πως ο κ. Βασιλάκης οφείλει να συγκροτήσει το σχήμα εποπτείας. Αλήθεια, ποια απάντηση να επιλέξουμε; Ποια είναι η αλήθεια για την αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία;

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει παράξει σημαντικότατο πολιτιστικό έργο στο παρελθόν, κάτω από τη φωτισμένη εποπτεία επώνυμων Ηρακλειωτών με απόγειο της δραστηριότητάς της την περίοδο Διεύθυνσης από το Νίκο Γιανναδάκη: Εκδόσεις, Συνέδρια, Ημερίδες, Εκθέσεις, Εκδηλώσεις… Σε κάθε περίπτωση υπήρξε στο παρελθόν (στις γόνιμες περιόδους) γνωμοδότηση και ανάληψη ευθύνης από επιστήμονες και πρόσωπα σημαίνουσας βαρύτητας και ευθύνης.

Σήμερα;

Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για τα καίρια ζητήματα επιλογής δραστηριοτήτων και εκδόσεων;

Με ποια κριτήρια γίνονται οι επιλογές;

Πώς ιεραρχούνται οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης;

Πώς εξασφαλίζεται η απαραίτητη πολυφωνία και διεπιστημονικότητα σε συντονιστικό επίπεδο;

-Αρκεί, αλήθεια, η βούληση και οι καλές προθέσεις ενός ή δύο ατόμων της σημερινής δημοτικής αρχής;

Αναπάντητα παραμένουν και τα παρακάτω ερωτήματα:

– Πώς αξιοποιούνται σήμερα από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη δικτύου βιβλιοθηκών με αλληλοδιάδραση και διάχυση του ψηφιοποιημένου υλικού;

– Γνωρίζει η δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες του Δήμου μας σε τί ποσοστό και με ποια συλλογιστική έχει ψηφιοποιηθεί το υλικό της Βικελαίας;

– Πώς αξιοποιούνται οι δυνατότητες συνεργασίας με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία (ουσιαστικά και τυπικά) με τη μεγάλη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου; Από ότι γνωρίζουμε η Βικελαία έχει δεχθεί προτάσεις συνεργασίας στο παρελθόν.

Ένα άλλο ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη, πολυφωνική και έγκυρη επιστημονική γνώση είναι η λειτουργία της Βικελαίας σε συντονισμό με την εκπαιδευτική πραγματικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ηρακλείου. Είναι ανάγκη να ενθαρρύνονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και να προβλέπονται χώροι, ώρες λειτουργίας, δραστηριότητες κι εκδηλώσεις που θα προσελκύουν τους νέους αναγνώστες ώστε να παρέχουν ισχυρά κίνητρα στο νεαρό κοινό.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη διά του Δήμου Ηρακλείου συμμετέχει ήδη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω Περιφέρειας Κρήτης με ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια. Προγράμματα, που στόχο έχουν την αναβάθμιση των υποδομών, στήριξη δραστηριοτήτων, εκδόσεις κ.λπ. Ποιοι αποφάσισαν γι’ αυτά, με ποια κριτήρια προτάθηκαν και πώς αξιολογούνται οι όποιες επιλογές; Ένα σχήμα εποπτείας- συντονισμού θα ήταν όχι απλά χρήσιμο αλλά απόλυτα απαραίτητο -κατά τη γνώμη μας- δεδομένης της βαρύτητας των αναγκών και των επιλογών που αφορούν το πολυεπίπεδο έργο της Βικελαίας.

Τέλος, έχοντας κατά νου την πολυποίκιλη και αμέριστη προσφορά επιστημονικών γνώσεων και εμπειρίας από δημότες μας με αποδέκτη την δραστηριότητα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης ρωτάμε:

-Με ποιον τρόπο, αλήθεια, αξιοποιεί -έστω και εθελοντικά- αυτήν την προσφορά ο Δήμος Ηρακλείου;

Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα μπορούσαν να «μπουν στο κάδρο» της λειτουργίας της Βικελαίας αν υφίστατο το αναγκαίο σχήμα εποπτείας το οποίο θα εξασφάλιζε την ευρύτερη κατά το δυνατόν συμμετοχή ανθρώπων με άποψη, εμπειρία, γνώσεις, ιδέες και όρεξη για προσφορά.

Κάτι τέτοιο, σήμερα δεν υφίσταται με αποκλειστική ευθύνη της νυν Δημοτικής Αρχής. Οι όποιες προφάσεις (όπως η έλλειψη υποδομών και στέγης) δεν υφίστανται πλέον. Προς τί όλη αυτή η καθυστέρηση στο να ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία της Βικελαίας Βιβλιοθήκης;

-Κατανοείτε ότι η αδιαφάνεια με την οποία έχετε «ντύσει» το όλο εγχείρημα στερεί από αυτό το ιστορικό ίδρυμα-οργανισμό, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, την δυναμική που της αρμόζει;

Και είναι κρίμα, αληθινά, με δεδομένη την αμέριστη προσφορά αξιόλογων πολιτών μας που περιμένουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση σε αυτό το κέντρο Πολιτισμού το οποίο κάποτε αποτελούσε πρωτοπορία στον ελλαδικό χώρο.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Πολλές απορίες δημιούργησε η ανακοίνωση έργων ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων του Δήμου Ηρακλείου με προϋπολογισμό ύψους 65,4 εκατομμύρια Ευρώ. Πρόκειται προφανώς για σημαντικές παρεμβάσεις που μας οδηγούν στη βάσανο διερεύνησης της συνάφειας λόγων και έργων.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι αδιαμφισβήτητη και μάλιστα οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι διαρκώς αυξανόμενη λόγω του μεγέθους του οδικού δικτύου του Δήμου. Κανένας λοιπόν δεν είναι αρνητικός στο να γίνουν παρεμβάσεις το συντομότερο δυνατό. Η διερεύνηση όμως της αποτελεσματικότητας σε επίπεδο υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων τα προηγούμενα έξι χρόνια θα αναδείξει το μέτρο της κρίσης για τη διοίκηση του Δήμου. Η διαφορά των λόγων και των έργων σε μία αξιόπιστη δημοτική αρχή δεν πρέπει να απέχει πολύ και γι αυτό το λόγο από τα απολογιστικά στοιχεία υλοποίησης παρεμφερών παρεμβάσεων για το χρονικό διάστημα που έχει την ευθύνη διοίκησης του Δήμου μπορούν να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Ανακοινώθηκε λοιπόν η πρόθεση υλοποίησης έργων  ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων προϋπολογισμού ύψους 65,4 εκατομμυρίων Ευρώ με χρονικό ορίζοντα 24 μήνες. Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία οι εκπτώσεις σε αυτούς τους διαγωνισμούς ανέρχονται σε ποσοστό 50%-60% γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές δαπάνες για το έργο θα κυμανθούν από 27 έως 32 εκατομμύρια Ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η δαπάνη ανά έτος  θα ανέλθει σε ύψος περίπου 15 εκατομμυρίων Eυρώ. Όποιος δε γνωρίζει τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών προφανώς δεν μπορεί να αξιολογήσει αυτήν την πληροφορία. Με βάση όμως τα στοιχεία από την εκτέλεση των προϋπολογισμών του Δήμου Ηρακλείου από το 2016 έως και τον Σεπτέμβριο του 2020, προκύπτει ότι τα 4,5 αυτά χρόνια η υλοποίηση έργου που αφορά ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις στο Δήμο Ηρακλείου έφτασε περίπου τα 7,5 εκατομμύρια € σε δαπάνες. Δηλαδή περίπου 1,7 εκατομμύρια ανά έτος. Συγκρίνοντας αυτά τα μεγέθη με τις πρόσφατες εξαγγελίες διαπιστώνεται εύκολα ότι πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής είναι σχεδόν να δεκαπλασιάσει το ετήσιο παραγόμενο έργο σε σχέση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Από τη σύγκριση αυτή προκύπτουν αρκετά ερωτήματα. Η δημοτική αρχή τεσσερισήμισι χρόνια τώρα δεν είχε διαπιστώσει τις ανάγκες αυτές; Αφού διαθέσιμοι πόροι υπήρχαν γιατί δεν τα υλοποίησε; Μήπως υπήρχαν και άλλοι περιορισμοί;

Αλλά και σε επίπεδο συνολικού τεχνικού προγράμματος έργων να συγκρίνει κανείς, η δημοτική αρχή στην εξάχρονη θητεία της έχει εκτελέσει έργα (όχι μόνο ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντροστρώσεις) από το 2015 μέχρι σήμερα ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Και το ερώτημα που γεννιέται είναι, με ποιο μηχανισμό, ποια έσοδα (μιας και αυτά είναι από ίδιους πόρους) τώρα θα εκτελέσει έργα 30 εκατ. δαπανών σε 2 χρόνια; Ιδιαίτερα δε όταν ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος δηλώνει ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 θα είναι μικρότερο κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των μειωμένων εσόδων.

Με βάση τις εξαγγελίες αυτών των έργων δεσμεύτηκαν για το 2021 14,5 εκατομμύρια Ευρώ για αυτά τα έργα. Είναι προδήλως κατανοητό ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Ακόμα και αν ο Δήμος στρέψει όλη την δυναμική του σε αυτές τις δύο δράσεις, πάλι κατά τη γνώμη μας δεν θα έχει το περιθώριο να τις υλοποιήσει, διότι υπάρχουν οι δαπάνες και των υπόλοιπων έργων που υλοποιεί μερικά από αυτά είναι συνεχιζόμενα (δηλαδή δεν ολοκληρώνονται στην φετινή χρονιά) με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να είναι προβληματικός. Το σημαντικότερο όλων αυτών όμως είναι ότι η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει τις επιπτώσεις αυτής της εξαγγελίας στις υπόλοιπες αντιδημαρχίες εξαιτίας της «φτώχειας» που έρχεται .

Αλλά και το ίδιο το έργο με βάση τους προϋπολογισμούς του, έχει προβλήματα. Κατανέμονται ισόποσα χρήματα στα διαμερίσματα του Δήμου και την ενδοχώρα χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η έκταση του οδικού δικτύου που καλύπτει κάθε διαμέρισμα, οι κάτοικοι που διαμένουν σε αυτά, τα σχολεία που λειτουργούν, κ.α. Με μια προσεκτική ματιά στις μελέτες εύκολα διαπιστώνει κανείς σοβαρές ελλείψεις όπως για παράδειγμα σε ποιες οδούς και σχολικές αυλές θα γίνουν επεμβάσεις ανά διαμέρισμα και κοινότηταποια είναι η σχέση ποσότητας επέμβασης σε μικρές και δύσκολες οδούς και σε ευρύτερες, κάτι που καθορίζει και σημαντικά το κόστος. Ζητείται δηλαδή συμμετοχή σε διαγωνιστική διαδικασία χωρίς να είναι διευκρινισμένο και ξεκαθαρισμένο το αντικείμενο.

Η εκτίμηση μας είναι ότι οι συγκεκριμένες εξαγγελίες θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια να υλοποιηθούν. Ποιο σκοπό λοιπόν εξυπηρετεί η δέσμευση ποσών από τα τεχνικά προγράμματα έργων των επόμενων ετών, η οποία αποφασίζεται από την Οικονομική Επιτροπή με μια αναμόρφωση προϋπολογισμού, η σκοπιμότητα της οποίας δεν συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο, με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας, έχει στερηθεί αυτή η δυνατότητα; Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη προσπάθεια τροποποίησης του ψηφισμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο προγράμματος τεχνικών έργων (μέσω αποφάσεων της οικονομική επιτροπής) με στόχο να εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 (άρα συνεχιζόμενα για το 2021) ένας μεγάλος αριθμός έργων, προκαθορίζοντας έτσι τη διαμόρφωση του προγράμματος τεχνικών έργων του 2021. Αφαιρεί δηλαδή τη συζήτηση επί της ουσίας και την απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για το ποια έργα έχει ανάγκη πόλη. Υπενθυμίζουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή δεν εκπροσωπούνται όλες οι εκλεγμένες παρατάξεις. Ενώ στο Δημοτικό συμβούλιο δεν υπολογίζεται η αρνητική ψήφος σε αναμορφώσεις προϋπολογισμού.

Η αυριανή μέρα

Το ερώτημα που γεννιέται εύκολα είναι αν η σημερινή δημοτική αρχή μπορεί να παράξει τέτοιο και τόσο έργο. Με μια ματιά στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα θα διαπιστώσουμε, ότι τα κυριότερα έργα που η ίδια σχεδίασε και ξεκίνησε με εξαίρεση τις παιδικές χαρές, είτε δεν τελείωσαν, είτε καθυστέρησαν δημιουργώντας πολλά προβλήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το έργο της οδού Ίδης και Δικαιοσύνης (δεν τελείωσε), το έργο στο κόλπο Δερματά (με την περίφημη παραλία του) που δεν τελείωσε, η ανάπλαση της οδού Κομνηνών που δεν έχει ξεκινήσει, το Καπετανάκειο (με τα συνεχιζόμενα προβλήματα), το Πάρκο Γεωργιάδη που ακόμα δεν παραδόθηκε, οι δημοπρασίες και οι μελέτες που συνεχώς εξαγγέλλονται και ποτέ δεν υλοποιούνται (Πλατεία Ελευθερίας ), το πρώην ξενοδοχείο ΜΙΝΩΣ στην 25η Αυγούστου που σαν ερείπιο καλωσορίζει τους  επισκέπτες στην πόλη, το μέγαρο Κοθρή που από το 2017 έχει περάσει στην κυριότητα του Δήμου, το «έτοιμο σχέδιο» για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ακόμα λαμβάνει αδειοδοτήσεις και οι μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα έργα. Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι και το Πολιτιστικό –Συνεδριακό κέντρο ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει πλήρως αδειοδοτηθεί.

Και ενώ η φετινή χρονιά έχει ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας με επιπτώσεις που ακόμα δεν μπορούν να προσδιοριστούν, όπως δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες ζωής, κάποιοι στη δημοτική αρχή αγωνιούν για εξαγγελίες. Ελπίζουμε να μην συζητάμε την επόμενη χρονιά τη δυσκολία που θα έχουν οι άλλες αντιδημαρχίες να υλοποιήσουν έργο για τους δημότες. Η λογική του «όποιος προλάβει» δεν ωφελεί και δείχνει την έλλειψη οράματος και σύνθεσης απόψεων που χρόνια τώρα αναδεικνύουμε με τις παρεμβάσεις μας. Τα «αυτιά» της δημοτικής αρχής  είναι ανοιχτά  μόνο όταν τα πράγματα φτάνουν σε αδιέξοδο. Η νομοθεσία άλλωστε το ευνοεί αυτό, αφού πλέον η σκοπιμότητα των όποιων δράσεων δεν προκύπτει ούτε από συζήτηση ούτε από διαβούλευση. Και αν κάτι προκύψει επειδή το σύνταγμα δεν επέτρεψε την καθόλα εξαφάνιση του Δημοτικού συμβουλίου, όπως το πρόγραμμα τεχνικών έργων και ο προϋπολογισμός, αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη με τις συνεχόμενες τροποποιήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Είναι σαφές και καταδεικνύεται από τον πρώτο γύρο των εκλογών πως οι δημότες με την ψήφο τους δεν επέλεξαν το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής. Όπως είναι σαφές πως στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας επέλεξαν τον δήμαρχο που πίστευαν ότι μπορεί με γνώμονα το καλό του δήμου και των δημοτών να συνθέσει απόψεις ( και έχουν διαψευστεί). Θεωρούμε πως καμμιά νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα ,όπως καμμιά τεχνητή πλειοψηφία δεν αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση. Και προφανώς είναι δεδομένο με βάση τα προλεχθέντα πως ο Δήμαρχος πρέπει να εκφράζει τους δημότες που τον επέλεξαν και δεν πρέπει να λειτουργεί  ως ηγέτης μιας παράταξης που στις πρόσφατες εκλογές ηττήθηκε.

 

*Ο Ηλίας Λυγερός ειναι επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα newshub.gr

Ερώτηση των Ενεργών Πολιτών σχετικά με τον Ε.Σ.Δ.Α.

Ερώτηση των Ενεργών Πολιτών σχετικά με τον Ε.Σ.Δ.Α.

Με   επιλογή   η  διαχείριση  των   αστικών αποβλήτων να   ικανοποιήσει τους στόχους  του ΕΣΔΑ    με  όλες τις  εναλλακτικές   λύσεις  και  αξιοποίηση   τους   και όχι   μέσω καύσης και προστίμων

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ   ζητούν  να  γίνει  συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της  ερώτησης

 

Θ Ε Μ Α:

«Νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και υποβάθμιση Δήμων»

 

Αξιότιμε  κ. κ.  Δήμαρχε, πρόεδρε

 

Η κυβέρνηση μετά τη διαβούλευση του νέο Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), προχώρησε στην έγκριση του στο Υπουργικό συμβούλιο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό  συμβούλιο για τους παρακάτω λόγους:

Α) Το υπό διαβούλευση σχέδιο υποβαθμίζει το ρόλο του Δήμου και των Δημοτικών συμβουλίων σε ότι αφορά το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την υλοποίηση του ΕΣΔΑ.

Β) Επανέρχεται με βάση το νέο σχεδιασμό το θέμα της «ενεργειακής αξιοποίησης – καύσης απορριμμάτων »  χωρίς  κάποια σοβαρή επεξεργασία και μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στο νέο ΕΣΔΑ επιβάλλεται ένα εργοστάσιο καύσης στην Κρήτη ενώ στον υφιστάμενο  Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ)  δεν περιλαμβάνεται ανάλογη πρόταση. Αξιομνημόνευτο είναι ότι στην περιφέρεια μας υπήρχε συνολική απόρριψη αυτής της τεχνολογίας, όταν είχε  ξανατεθεί το θέμα παλαιότερα.

Γ. Εξετάζοντας την υλοποίηση των στόχων του προηγούμενου ΕΣΔΑ, των ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή διαπίστωση. Η υλοποίηση τους, βρίσκεται πολύ μακριά από τους στόχους που είχαν τεθεί, με αποτέλεσμα να είμαστε σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% από κάθε επιμέρους στόχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων – Υπολειμμάτων ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ καταλήγουν περίπου το 80% των παραγόμενων απορριμμάτων. Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα δεν συλλέγονται χωριστά και κατά κύριο λόγο οδηγούνται ανεπεξέργαστα προς ταφή.

Δ. Προσφέρεται η λύση της καύσης σαν αντίδοτο στα πρόστιμα και στις επίπονες λύσεις της  συνολικής ανακύκλωσης (συσκευασίας, βιοαποβλήτων, βιοαποδομήσιμων, κα). Με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται οι προαναφερθείσες πρακτικές που είναι φιλικές στο περιβάλλον και καλλιεργούν συνείδηση στους πολίτες, ενώ στοχεύει στην παραγωγή δευτερογενούς καύσιμου υλικού, που μπορεί και να μεταφερθεί για χρήση ή να αξιοποιηθεί στα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης.

 

Κύριοι

 

Θεωρούμε  ότι το Δημοτικό Συμβούλιο  πρέπει να συζητήσει άμεσα και να διεκδικήσει:

Α) Βαρύνοντα και αποφασιστικό λόγο στο σχεδιασμό και τις επιλογές για το νέο ΠΕΣΔΑ και τα τοπικά σχέδια για τα οποία να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.

Β) Την υλοποίηση των στόχων του νέου ΕΣΔΑ μέσω των διαδικασιών της ανακύκλωσης ,της αξιοποίησης των βιοαποβλήτων και των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων.

Γ) Την απόρριψη της λύσης της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων με διάφορες μορφές  καύσης  (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση).

 

Η  δημοτική ομάδα  των

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

ΗΛΙΑΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

ΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ

ΤΑΣΟΣ  ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ 

Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η  νέα σχολική χρονιά  ξεκινά  για χιλιάδες μαθητές –τριες  και στο Δήμο μας.

Οι  ελλείψεις και  οι αστοχίες σχεδιασμών και πράξεων δημιουργούν μία  απογοητευτική πραγματικότητα, μακριά από τις προσδοκίες εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η κυβερνητική  «κανονικότητα»  έχει πολλά κενά σε μέτρα που θα εξασφαλίζουν    την υγεία  μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινωνίας .

Οι  τάξεις των 25 ατόμων, τα  ελλιπή  πρωτόκολλα  λειτουργίας, η καθυστέρηση   προσλήψεων  καθαριστριών,  ο  μη έλεγχος  του  εκπαιδευτικού και άλλου  δυναμικού  των σχολείων με τεστ από τον ΕΟΔΥ, δημιουργούν έντονη ανησυχία  σε γονείς,  μαθητές και  εκπαιδευτικούς.

Η καθυστερημένη προμήθεια  μασκών και άλλων απαραίτητων  υλικών  ( γίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή χωρίς να εξασφαλίζεται  η ολοκλήρωση της),  για την αντιμετώπιση  της  μετάδοσης  του   covid-19, επιτείνει  την  ανησυχία .

Η αυτοδιοίκηση, δυστυχώς εκτελεί  τους  κυβερνητικούς σχεδιασμούς   χωρίς  λόγο,  δική της γνώμη  και  τοπικό σχέδιο.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να   απαιτήσουμε   άμεσα

 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου και επαρκούς υγειονομικού υλικού

σε όλα  τα σχολεία.

 • Βοηθητικό προσωπικό.
 • Σχεδιασμό διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ  στον εκπαιδευτικό πληθυσμό.
 • Πρωτόκολλα αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων σε σχολείο, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην οργάνωση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να  λειτουργεί  μόνο σαν διεκπεραιωτής  κυβερνητικών εντολών. Έχει – πρέπει να έχει – λόγο,  να αποκτήσει   σχεδιασμό  σοβαρής αντιμετώπισης  της υφιστάμενης, αλλά και  της πιθανής δυσκολότερης  κατάστασης   που μπορεί να προκύψει .

Οι « ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»  εύχονται  το δύσκολο φετινό ταξίδι στην γνώση  με τις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας να ξεπεράσει  τις φουρτούνες των αδιέξοδων πολιτικών..

 

Καλή σχολική χρονιά !

Αυτοδιοίκηση και δημοκρατία στην εντατική

Αυτοδιοίκηση και δημοκρατία στην εντατική

Οι τελευταίες Δημοτικές Εκλογές, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως αυτή καθιερώθηκε με το νόμο 4558/2018. Ως Ενεργοί πολίτες είχαμε τονίσει από την προεκλογική ακόμα περίοδο, ότι σε αυτές τις εκλογές οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης βρίσκονταν μπροστά σε μια πρόκληση. Είτε θα έπρεπε να υπερβούν μικρές η μεγάλες δυσκολίες με πνεύμα και διάθεση συνεργασίας, αναζητώντας συγκλίσεις και συνθέσεις δίνοντας στους δήμους και τούς δημότες οξυγόνο δημοκρατίας, ή θα επιδίωκαν την εξουσία βάζοντας ουσιαστικά στο περιθώριο και την αυτοδιοίκηση αλλά και τη δημοκρατία.

Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές (Ιούλιος 2019) η Νέα Δημοκρατία με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα των Δήμων ψήφισε μια σειρά νόμων (4604/2019 – 4623/2019 – 4647/2019 – 4774/2020 4711/2020 κ.α.), έχοντας έναν στόχο. Να καταργήσει ουσιαστικά το αποτέλεσμα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ως κυβέρνηση  είχε (;) τη δυνατότητα να το κάνει όμως η δημοκρατική ηθική επιβάλλει μια υποχρέωση. Οι όποιες αλλαγές εισάγονται με τα σχέδια νόμου έπρεπε να ισχύσουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή οποιεσδήποτε αλλαγές του εκλογικού συστήματος αποκτούν ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν υπάρχει ευρεία πλειοψηφία κατά την ψήφιση τους, οπότε και εφαρμόζονται στην αμέσως επόμενη εκλογική διαδικασία. Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε όμως, προτού εφαρμοστεί ο νόμος της απλής αναλογικής υποβάθμισε κατά πολύ την δημοκρατία, τα ίδια τα Δημοτικά Συμβούλια και τις αρμοδιότητες τους. Είναι σαν να βαθμολόγησε μαθητές χωρίς να δώσουν εξετάσεις. Θεώρησε δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικοί δεν μπορούν να συνεργαστούν, οπότε τους επέβαλε τεχνητές πλειοψηφίες στα όργανα διοίκησης. Το μόνο που δεν μπόρεσε να αλλάξει ήταν ή αριθμητική σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων (η οποία είχε προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα). Τι κατάφερε όμως; Την αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια με μεταφορά της δυνατότητας λήψης αποφάσεων στην οικονομική επιτροπή, στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στις διάφορες εταιρείες των Δήμων. Εδραίωσε μάλιστα την πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου με ποσοστά της τάξης του 60% στις επιτροπές και τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών ανεξάρτητα από το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές, με στόχο μια αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία. Δόθηκε με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα στους δημάρχους να μην επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες αφού είχαν εξασφαλισμένες πλειοψηφίες σε όλα τα όργανα διοίκησης. Αυτό δημιούργησε μια υπερσυγκέντρωση εξουσίας, αρμοδιοτήτων και ευθύνης σε πολύ λίγα πρόσωπα με αποτέλεσμα να είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθουν σε όλο το φορτίο, γεγονός που οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και τελμάτωση των έργων στους δήμους. Επιπρόσθετα μετατράπηκαν οι επιτροπές και οι εταιρείες σε κύρια όργανα χάραξης δημοτικής πολιτικής με συνέπεια να υποβαθμιστεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξιομνημόνευτο και το γεγονός ότι με αυτές τις ρυθμίσεις δεν εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις στις επιτροπές και στα Δ.Σ. των εταιρειών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν βήμα να εκφράσουν την άποψη τους σε πάρα πολλά ζητήματα για τα οποία αποφασίζουν οι επιτροπές και οι εταιρείες, αφού στο δημοτικό συμβούλιο αυτά τα θέματα δεν συζητιούνται. Οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του νόμου περιείχαν και άλλα τεχνάσματα. Αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής ήταν δεσμευτικές και έπρεπε να ψηφιστούν υποχρεωτικά από το δημοτικό συμβούλιο. Ο δημοτικός σύμβουλος από πρωταγωνιστής μετατρέπεται σε κομπάρσο και η πολιτική θέση και γνώμη του δεν έχει καμμιά αξία. Η αρνητική ψήφος του δημοτικού συμβουλίου δε λαμβάνεται υπόψη, «προς δόξα» της αρχής της πλειοψηφίας και της δημοκρατίας. Πολύ απλά μπορείς μόνο να συμφωνήσεις.

 

Στα Δημοτικά Συμβούλια παρέμεινε η αρμοδιότητα έγκρισης προγράμματος τεχνικών έργων και προϋπολογισμού με τις απαραίτητες για τη δημοκρατία προϋποθέσεις. Αποφασίζει η πλειοψηφία, μεταφέροντας τη βούληση του εκλογικού σώματος που εκπροσωπεί. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Οι προσπάθειες των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (που είναι και πλειοψηφία στην περίπτωση του Δήμου μας) να συμβάλλουν στη σύνταξη και ψήφιση των παραπάνω, είναι αποδεκτές μέχρι την ημέρα της έγκρισης τους. Μετά όλα ξεχνιούνται. Και το κυριότερο παρατηρείται μία πληθώρα αναμορφώσεων προϋπολογισμού, τροποποίησης τεχνικού προγράμματος από την οικονομική επιτροπή, όπου οι τεχνητά οριζόμενες πλειοψηφίες, με δεσμευτικές αποφάσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο, μετατρέπουν και αλλάζουν οτιδήποτε θελήσουν. Συγκρίνοντας τον ψηφισμένο, τον τροποποιημένο και τελικά τον υλοποιημένο προϋπολογισμό διαπιστώνει κανείς ότι η μετάλλαξη είναι τεράστια. Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια ότι η σκοπιμότητα και η ουσία των όποιων αλλαγών και τροποποιήσεων δε συζητιούνται ποτέ και πουθενά. Εντέλει η υλοποίηση των προτάσεων της πραγματικής πλειοψηφίας είναι φρούδα ελπίδα.

 

Ο ρόλος των προσώπων στη δημοκρατία

Δύσκολες περιόδους, από άποψη δημοκρατικής λειτουργίας και περιορισμών η αυτοδιοίκηση πέρασε πολλές. Όπως πολλές ήταν και οι δημοκρατικές  προσωπικότητες, που σε πείσμα των καιρών, των συνθηκών και των δυσκολιών κατάφερναν να επιβάλλουν στην πράξη συναινέσεις, συνεργασίες (τυπικές ή άτυπες) και διεξόδους σε λειτουργικά αδιέξοδα, πάντα για το καλό δημοτών και πόλεων. Ο αείμνηστος Μ. ΓΛΕΖΟΣ στην Απείρανθο εφάρμοζε την άμεση δημοκρατία με λαϊκή συμμετοχή, δίνοντας βάρος στην γνώμη των κατοίκων (που πολλές φορές ήταν και αντίθετη με την δική του άποψη) διαμορφώνοντας ένα πρότυπο δημοκρατικής διοίκησης και αποτελεσματικότητας.

Προεκλογικά είχαμε προβλέψει ότι η απλή αναλογική για να πετύχει θέλει την εκλογή ανθρώπων με όραμα, με δημοκρατικές αντιλήψεις, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, ικανούς να συνθέτουν και να δημιουργούν προοπτική. Να φέρουν τον ιό της συνεργασίας και της δημιουργικής αξιοποίησης όλων των δημοτικών δυνάμεων.

Σήμερα ένα χρόνο μετά από τις νομοθετικές αλλαγές ανατροπής, την αποτυπωμένη πλέον πρόθεση της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά το σεβασμό του εκλογικού αποτελέσματος μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αποδέχτηκαν ασμένως τις αλλαγές που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στρέφοντας την πλάτη στην εκφρασμένη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία. Και ο δικός μας Δήμος ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Με ένα ανοικτό ορίζοντα και εκφρασμένη θέληση συνεργασίας (χωρίς όρους) από σχεδόν όλες τις δημοτικές παρατάξεις αμέσως μετά τις εκλογές, ο εκλεγμένος δήμαρχος και η παράταξη του, προτίμησαν, εκμεταλλευόμενοι το διαμορφωμένο νομοθετικό πλαίσιο της Δεξιάς, να γαντζωθούν στην εξουσία, έστω και αν ήταν μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Οι δυσκολίες από αυτή την πολιτική επιλογή σε συνδυασμό με αυτές που προκλήθηκαν από την εξάπλωση του κορωνοϊού, οδήγησαν σε μια οδυνηρά αναποτελεσματική, για το δήμο και τους δημότες, διοίκηση. Κάθε επιλογή έχει τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις. Ο στρουθοκαμηλισμός και η τακτική της μετάθεσης των ευθυνών στην αντιπολίτευση δημιουργεί δυσοίωνες προβλέψεις για το δήμο, σε μια περίοδο που θα έπρεπε με σύνεση και ωριμότητα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα που θα δώσουν πνοή προοπτικής στο δήμο και τους δημότες. Οι συνεργασίες κερδίζονται δεν απαιτούνται. Η  πίστη στη δημοκρατία είναι η καθημερινή  πρακτική όλων μας. Εκεί αποκαλύπτονται  οι  προθέσεις και η αλήθεια των  λόγων και  διακηρύξεων . Εκεί αφήνομε το αποτύπωμα μας.

*Άρθρο του Ηλία Λυγερού  επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα newshub.gr

Η τοποθέτηση των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στην συζήτηση  του Δημοτικού συμβουλίου  για  τον απολογισμό του 2019 

Η τοποθέτηση των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στην συζήτηση  του Δημοτικού συμβουλίου  για  τον απολογισμό του 2019 

Η συζήτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί προβληματισμός για την άσκηση της πολιτικής που εφαρμόστηκε προκειμένου να υλοποιηθούν οι προσδοκίες που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα έργων .

Ο οικονομικός απολογισμός αποτυπώνει το έργο και ακτινογραφεί τις δυσκολίες υλοποίησης και τις αστοχίες που υπήρξαν.

Πάγια θέση μας είναι ότι ο ετήσιος προγραμματισμός πρέπει να είναι μέρος ενός μακρόπνοου σχεδιασμού με ιεραρχημένες προτεραιότητες και δράσεις  που θα στοχεύουν στο όραμα ενώ θα πρέπει να συνοδεύονται από χρηματοδοτικό σχέδιο για την υλοποίηση του.

Με μια πρώτη ματιά στον ισολογισμό του δήμου για το 2019 ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι παρουσιάζονται κέρδη 7,5 εκ. Ευρώ γεγονός που μπορεί να δημιουργεί  από τη μια ευαρέσκεια και θετικές σκέψεις, από την άλλη  όμως δημιουργεί έντονο προβληματισμό γιατί το ποσό αυτό δεν επέστρεψε στους δημότες στο πλαίσιο του ρόλου του δήμου.

Μια προσεκτική ανάγνωση του απολογισμού οδηγεί στο σημαντικότερο πρόβλημα που είναι λογιστικό και αφορά το πραγματικό ποσό με βάση το οποίο μπορεί να σχεδιάσει το πρόγραμμα έργων. Το λογιστικό υπόλοιπο με το οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός είναι ποσό ύψους 230 εκ Ευρώ , πλήρως πλασματικό καθώς η δυνατότητα υλοποίησης αφορά ένα ποσό κοντά στα 120 εκ Ευρώ. Στο ποσό αυτό έχει συνυπολογιστεί και το αποθεματικό που υπάρχει και μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά και το 2019 ήταν περί τα 52 εκ Ευρώ. Έτσι με τα δεδομένα που παρουσιάζονται φαίνεται ότι τελικά υλοποιείται περίπου το 30% των προϋπολογισθέντων δαπανών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ στο τεχνικό πρόγραμμα προβλέφθηκαν 491 δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 46 εκ. Ευρώ , δεν υλοποιήθηκαν οι 376. Δηλαδή για σχεδόν το 80% των έργων που είχαν προγραμματιστεί από τη Δημοτική Αρχή δεν παρουσιάστηκε καμία δαπάνη.  Έτσι από 46 εκ. Ευρώ του τεχνικού προγράμματος δαπανήθηκαν μόλις 13,5 εκ. Ευρώ. Ένα άλλο αξιομνημόνευτο στοιχείο του απολογισμού αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου με διάφορους φορείς που με βάση τα στοιχεία από  τις 18 που είχαν προβλεφθεί μόλις μια παρουσιάζει δαπάνες. Αντίστοιχα από τις 77 μελέτες που είχαν εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα να ανατεθούν μόλις πέντε έχουν κάποια δαπάνη.

Αν συνυπολογίσουμε πως το σημαντικότερο αποδεικτικό στοιχείο ωριμότητας ενός έργου είναι η ποιοτική και ολοκληρωμένη μελέτη, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η απουσία εκπονημένων μελετών αν μη τι άλλο ναρκοθετεί το μέλλον. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που διαμορφώνεται ένα τόσο μεγαλόπνοο τεχνικό πρόγραμμα έργων – μελετών και που οφείλεται η μη υλοποίηση του; Στην έλλειψη ώριμων έργων η στην αδυναμία άσκησης πολιτικής;

Με όλα αυτά που παραθέτουμε δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την αξιολόγηση του τεχνικού προγράμματος έργων η υλοποίηση του οποίου κρίνεται αρνητική. Κατά τη γνώμη μας το τεχνικό πρόγραμμα έργων και ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ρεαλιστικά και χρήσιμα εργαλεία ενός μακρόπνοου σχεδιασμού.

Η εφαρμογή του οράματος κάθε δημοτικής αρχής μπορεί να γίνει πράξη όταν υπάρχουν πλήρεις μελέτες και διαθέσιμοι πόροι. Βασικό δε να υπάρχει και ένας οδικός χάρτης που θα μετουσιώνει το όραμα σε έργα. Αποσπασματικές κινήσεις με στόχο πολλές φορές τον εντυπωσιασμό και όχι την ουσία απέχουν παρασάγγας από τη λογική συνέχεια των πραγμάτων. Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι ότι η αρχή του 2020 βρήκε στα ταμεία του Δήμου ποσό άνω των 54 εκ € αυξημένο κατά 1.5 εκ από το 2018. Η συσσώρευση πόρων, η οποία παρατηρείται συνεχώς τα 6 τελευταία χρόνια στο Δήμο Ηρακλείου αν μη τι άλλο διαπιστώνει την αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή ενός πλάνου βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους δημότες. Πρέπει επιτέλους να δρομολογηθούν οραματικές – αναπτυξιακές παρεμβάσεις και έργα που είναι απαραίτητα στο σύνολο της πόλης και στην ύπαιθρο, και να αξιοποιηθεί το πλούσιο οικιστικό απόθεμα.

Ο απολογισμός του 2019 αποτυπώνει και μέσα από τους αριθμούς μια εφαρμοζόμενη δημοτική πολιτική μακριά από τις πραγματικές ανάγκες Δημοτών και της πόλης. Είναι καιρός πλέον να ακουστεί και η άλλη άποψη. Διαθέσιμες επιλογές υπάρχουν και δεν πρέπει να ακολουθούνται τυφλά οι  κυβερνητικές κατευθύνσεις, που υποβαθμίζουν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης . Τώρα που διαμορφώνεται το νέο πρόγραμμα τεχνικών έργων και καταρτίζεται ο επόμενος προϋπολογισμός του 2021 είναι η στιγμή για αλλαγή στις αντιλήψεις και την πολιτική. Η Δημοτική Αρχή πρέπει επιτέλους να αποδείξει  ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, αναγνωρίζοντας λάθη παλινωδίες και καθυστερήσεις και με μια συγκροτημένη δημοκρατική πολιτική. Πρέπει να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν προτεινόμενες δράσεις και έργα που στοχεύουν στο καλό του δήμου και των δημοτών.

Προσφυγή κατά της απόφασης 139/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Προσφυγή κατά της απόφασης 139/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Θέμα  :  «Προσφυγή κατά της απόφασης  139/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου»

Καταθέσαμε  προσφυγή κατά της  νομιμότητας  της απόφασης  139/2020  του Δημοτικού Συμβουλίου  Ηρακλείου.  Η απόφαση  αυτή αναφέρεται:

α)  Στην  έγκριση του  Επικοινωνιακού σχεδίου 2020  του Δήμου Ηρακλείου και

β) στην έγκριση του Ετήσιου Προγράμματος Τουριστικής  και  Διαφημιστικής προβολής 2020 του Δήμου Ηρακλείου .

Οι λόγοι αυτής της προσφυγής  στηρίζονται στο γεγονός  ότι  ενώ  οι παρατάξεις  Ηράκλειο 3.7.5 – Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες  – ΣΥΝ -Πράξη Δημοτών Ηρακλείου , που αποτελούν την πλειοψηφία τού Δημοτικού Συμβουλίου είχαν καταθέσει διαφορετική πρόταση για το δεύτερο μέρος της εισήγησης, ( αναφέρεται αναλυτικά στην  προσφυγή ),  η Δημοτική αρχή  αγνόησε τη διαφοροποίηση και θεώρησε   η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα στο σύνολο της.

Είναι προφανές από την κατατεθειμένη πρόταση των τριών δημοτικών παρατάξεων, ότι ψηφίζεται ένα μέρος της εισήγησης και καθίσταται σαφές  πως σε ότι  αφορά τον τρόπο υλοποίησης Δράσεων –Ενεργειών τίθεται ως προϋπόθεση η ενημέρωση και η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για κάθε διαγωνιστική διαδικασία που θα προκύψει.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανάρτηση της απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα, ενημερώσαμε  τόσο τον πρόεδρο όσο και  τη γραμματεία του Συμβουλίου για το «λάθος», και ενώ έχει ήδη παρέλθει αρκετός  χρόνος  από την επισήμανση μας,  δεν προχώρησαν στην  απαιτούμενη διόρθωση.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ -ΕΝΑ ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ -ΕΝΑ ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

Χρόνια τώρα τα σχολεία εξυπηρετούνται στην πλειοψηφία τους με καθαρίστριες-ες σύμβασης ορισμένου χρόνου(ελάχιστες μόνιμες), που θεωρούνται εργολάβοι του εαυτού τους. Ο υπουργός εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος διευκρινίζει πως δεν μπορεί σύμβαση ορισμένου χρόνου να μετατραπεί σε αορίστου, επικαλούμενος το άρθρο 103 του Συντάγματος. Έτσι η καθαριότητα των σχολείων εξαρτάται και πάλι από το διφορούμενο εδώ και 20 χρόνια καθεστώς πρόσληψης των ανθρώπων καθαριότητας των σχολείων. Μια ομηρία που σε πολλούς δήμους αγγίζει τα όρια προσωπικών εξυπηρετήσεων και ρουσφετιού των αντιδημάρχων η ακόμα και των διευθυντών σχολείων που εισηγούνται με πρόταση τους.

«Αναζητούμε λύση από κοινού ως υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Παιδείας -καθότι η πληρωμή των σχολικών καθαριστριών είναι από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (σ.σ.: που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας)-, το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε από τη νέα σεζόν οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών να είναι ορισμένου χρόνου με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει  ο κος Θεοδωρικάκος.

Ποια είναι η λύση όμως, τη στιγμή που έχουμε μπει σε ένα δύσκολο καιρό που τα σχολεία πρέπει να καθαρίζονται εις διπλούν πρωί βράδυ και μάλιστα την πρωινή βάρδια από 2 φορές. Ήρθε ο κορωνοϊός και τα σχολεία (παιδιά και διδάσκοντες) κατάλαβαν τι σημαίνει καθαρό σχολείο, με τις καθαρίστριες να είναι επιστρατευμένες από το πρωί στο σχολείο. Αυτό όμως ως το τέλος Ιουνίου!!! στη α/βθμια και β/θμια εκπαίδευση. Οι παιδικοί σταθμοί ως το τέλος Ιουλίου.

Ξαφνικά ανακαλύψαμε πως εργάζονται και εκείνες  ακατάπαυστα και πως αν τους δοθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, είναι και πολύ καλές! Αυξήθηκε μέσω του αριθμού αιθουσών και το οικονομικό κίνητρο αυτών των ανθρώπων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Το ερώτημα παραμένει: Μήπως το κεντρικό κράτος πρέπει να δει συνολικά το θέμα καθαριστές -φύλακες σχολείων- επιστάτες- -γραμματείς;

Οι οδηγίες για αποστάσεις στα μαθήματα και στα διαλείμματα των μαθητών , οι λόγοι τακτικής  υγιεινής απολύμανσης και καθαριότητας κυρίως σε κοινοχρήστους χώρους και τουαλέτες είναι πράγματα που θα πρέπει να μείνουν στη συμπεριφορά όλων μας και μετά την εποχή κορωνοϊού.

Δόθηκε πρόσφατα η δυνατότητα να προσλαμβάνονται στα σχολεία  και 4/μηνίτες για την ενίσχυση καθαριότητας … Εδώ βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε  αδιευκρίνιστο καθεστώς πρόσληψης, ποια θα είναι η μοριοδότηση τους και με ποια κριτήρια, πόσοι και ποιοι από τους δήμους θα τηρήσουν συνθήκες ΑΣΕΠ τη στιγμή που η ανεργία αυξάνεται λόγω της απόλυσης πολλών συνανθρώπων μας από τις εργασίες τους λόγω κορωνοϊού;

Οι πιέσεις για οποιαδήποτε εργασία θα είναι μεγάλη, όπως και το δίλημμα των διοικούντων.

Άποψη  μου είναι, πως οι Δήμοι μέσω των δημοτικών συμβουλίων να διεκδικήσουν λύση για μόνιμες καθαρίστριες στα σχολεία, μαζί με επιστάτες-φύλακες και γραμματείς.

 

ΜΑΡΊΑ ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ –ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

*Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη