Δράσεις του δρόμου και του πολιτισμού

Δράσεις του δρόμου και του πολιτισμού

Η θεματική ομάδα πολιτισμού των «Ενεργών Πολιτών» παρουσίασε χτες το βράδυ έξω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου την πρώτη πολιτιστική παρέμβαση στο Ηράκλειο με την συμμετοχή χορευτών, ηθοποιών και τραγουδοποιών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή τους.

Ο στόχος αυτών των παρεμβάσεων, είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων μιας ιστορικής πόλης, που φέρει στους ώμους της, μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά και έχει χρέος να αναδείξει, να προβάλλει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.

Αποτελείται όμως κι από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων του Πολιτισμού που με μεράκι και γνώση, τον υπηρετούν πολλά χρόνια τώρα, τις περισσότερες φορές ανιδιοτελώς και δικαιούνται την στήριξη και των αρχών και των πολιτών.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, στην πρώτη πολιτιστική παρέμβαση των «Ενεργών Πολιτών», έδειξε την ανάγκη και την δίψα των Ηρακλειωτών για τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά και το χρέος που έχουμε όλοι στην Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.

Πρόθεση μας είναι, η συνέχιση αυτών των παρεμβάσεων στην πόλη του Ηρακλείου, με την συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών, ώστε να διατηρήσουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο που μας κληροδοτήθηκε απλόχερα.

Οι τοπικές αρχές, έχουν χρέος να στηρίξουν την πολιτιστική μνήμη και τους ανθρώπους του Πολιτισμού που γέννησε η πόλη μας και να συμβάλλουν με όλους τους τρόπους στην προβολή και την ανάδειξη τους.

Δεν θα σταματήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τον πολιτισμό , υπάρχουν διέξοδοι , απαντήσεις και σθεναρές αντιστάσεις, στην κρίση και την επίθεση που υφίσταται η χώρα μας

Ο χαιρετισμός του Ηλία Λυγερού

Αγαπητοί Συμπολίτες

Ο Διαφωτισμός μας έμαθε πως Πολιτισμός είναι η σχέση που αναπτύσσει το άτομο με την κοινωνία, είναι ο τρόπος πραγμάτωσης της ανθρωπιάς, είναι ο τρόπος εναντίωσης στη βαρβαρότητα. Στις μέρες μας καταλαβαίνουμε πως τούτη η αντίληψη δεν έχει να κάνει με ψυχαγωγικά προγράμματα που τονώνουν τη μαζική νοητική ακινησία. Δεν έχει να κάνει με βιομηχανίες διασκέδασης, δεν έχει να κάνει με προπαγάνδα, με έργα βιτρίνας και ανταγωνισμούς ελεύθερης αγοράς. Για τους εργάτες του πνεύματος ο πολιτισμός είναι πάντα μια πράξη αντίστασης και ταυτόχρονα μια πράξη ένταξης σε μια κοινωνία που αναζητά την αλήθειά της στην ανθρωπιά της.

Με αυτήν την αντίληψη άνθρωποι της Πόλης μας, Άνθρωποι του Πνευματικού Μόχθου, Καλλιτέχνες-Αγωνιστές, μας βάζουν σε έναν κύκλο με σκοπό τα αυτιά μας να ακούσουν και τα μάτια μας να δουν την αλήθεια που θέλουν να μας πουν και να μας δείξουν.

Εμείς οι Ενεργοί Πολίτες πιστεύουμε και στηριζόμαστε στη Δύναμη των Ανθρώπων της Τέχνης. Θέλουμε να διευρύνουμε τον κύκλο, να πάμε σε κάθε γειτονιά, η αγωνία και η ευαισθησία κάθε συμπολίτη μας να γίνει δύναμη κοινωνικής συμμετοχής. Οι δρόμοι της πόλης μας θέλουμε να γεμίσουν με μικρές τοπικές δράσεις, μικρά καταφύγια χαράς. Καθένας, ντόπιος και ξένος, να μπορεί να συμβάλλει στον κύκλο που ανοίγεται και να μπορεί να χρωματίζει την εικόνα της Πόλης μας με τα δικά του πινέλα. Πιστεύουμε πως αυτό αναδεικνύει την ιδιοπροσωπία της Πόλης. Στη συμμετοχή των πολλών βρίσκεται η ιδιαιτερότητα, το στίγμα της Πόλης.

Με τέτοιες σκέψεις οι Ενεργοί Πολίτες απαιτούν οι πόρτες του Δήμου να είναι πάντα ανοικτές σε όσους κάνουν Τέχνη (και όχι δημόσιες σχέσεις). Γι, αυτό εναντιώνονται στα τιμολόγια του Πολιτιστικού Κέντρου. Το Πολιτιστικό Κέντρο, αίτημα χρόνων όλων των μαχόμενων ανθρώπων της Τέχνης οφείλει να στεγάσει τους Καλλιτέχνες του Τόπου χωρίς ανταλλάγματα. Θέλουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Κινηματογράφο, τους Δημοτικούς χώρους στα χέρια των Πολιτών, αυτών που μπορούν να δώσουν ζωή και Πλούτο στη φτώχεια που μας έχει καταδικάσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η πολιτική της αποχαύνωσης και της ύπνωσης οφείλει πολλλά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα καιροσκοπικά ιδρύματα που έρχονται να διαχειριστούν κονδύλια.

Δεν θέλουμε την αφύπνιση μιας ελίτ. Θέλουμε να αναδυθούν νέες φωνές, σημερινές, που συνδεόμενες με τις υπάρχουσες, στηριζόμενες στην παράδοση να μπορέσουν να προχωρήσουν την Τέχνη και την Πόλη μας. Να δώσουν το σύγχρονο πρότυπο Ανθρώπων που αντιστέκονται. Γιατί αυτό κάνει πάντα η Τέχνη. Αντιστέκεται στην αυθαιρεσία, στην εξουσία, στη βιομηχανοποίηση της συνείδησης.

Με αυτό το όραμα διοργανώνουμε τις δράσεις μας.

Με το ίδιο όραμα καταθέτουμε και τις προτάσεις μας για να γίνει το Ηράκλειο κέντρο Πολιτισμού και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Ηλίας Λυγερός

Φωτογραφίες από την εκδήλωση