Δρούμε  συλλογικά  σκεφτόμαστε οικουμενικά

Δρούμε  συλλογικά  σκεφτόμαστε οικουμενικά

Ο ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης,ο ενημερωμένος πολίτης που γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του,που εκφράζει με θάρρος και τόλμη την γνώμη του και συμμετέχει ενεργά στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα ο ενεργός πολίτης είναι υπεύθυνος όχι μόνο για τον εαυτό του,αλλά και για όλους τους συμπολίτες του σε μια πόλη,σ´ένα δήμο στο μέτρο που του αναλογεί.

Ενημερώνεται για τα κοινά,αντικειμενικά ενεργά και όχι παθητικά,αναζητά τις πληροφορίες συνολικά,αξιολογεί τις ειδήσεις,συμμετέχει στην σφαίρα της δημόσιας διαβούλευσης με κάθε τρόπο,διαμορφώνει κριτική σκέψη και παίρνει θέση για κάθε ζήτημα που προκύπτει στην καθημερινότητα του μικρό ή μεγάλο.

Γνωρίζει να διεκδικεί τα δικαιώματα του, όταν αυτά απειλούνται στον δημόσιο χώρο,δεν διστάζει να εκφράζει δημόσιο λόγο,αγωνίζεται διαρκώς για την δημιουργία υποδομών στην γειτονιά του και στην πόλη-δήμο όπου ζει και δραστηριοποιείται.

Δέχεται την διαφορετικότητα χωρίς προκαταλήψεις, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δείχνει αλληλεγγύη στις ευπαθείς ομάδες του δήμου.

Τηρεί τους κανόνες που θεσπίζονται για την κοινωνική συνοχή και είναι δεκτικός απέναντι στους πρόσφυγες της πόλης διεκδικώντας την κοινωνική τους ένταξη και πλήρη ενσωμάτωση στην λειτουργία της πόλης.

Ενδιαφέρεται καθημερινά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για τη δημιουργία και διατήρηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων με πράσινο χωρίς να ρυπαίνει, υιοθετεί πρακτικές ανακύκλωσης σε ημερήσια διάταξη δημιουργώντας μια νέα πολιτιστική κληρονομιά στο παρόν αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές που ακολουθούν.

Ο ενεργός πολίτης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια,δεν είναι μια κενή λέξη χωρίς νόημα αλλά ερμηνεύεται με την ακέραιη συμμετοχή στις διεργασίες του Δήμου με διαφάνεια,αμεσότητα και δικαιοσύνη στον δημόσιο χώρο και λόγο στην λήψη των αποφάσεων καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και σκέψεις για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

 

Στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Δήμος Ηρακλείου θέλει,απαιτεί και έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες, οι οποίοι υπερασπίζονται κοινούς στόχους για την κοινωνία των πολιτών συνολικά και όχι ατομικά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με προτεραιότητα στην καλύτερη ποιότητα ζωής των Δημοτών.

Επομένως, η έννοια του <<πολίτη>> και κατ´ επέκταση του <<Ενεργού Πολίτη>> που οποία γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της Πόλης-Δήμου είναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη,ο πολίτης που δεν συμμετείχε στα κοινά, ήταν ο αχρείος πολίτης, δηλαδή ο άχρηστος πολίτης.

Εμείς ως Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες, τέτοιους πολίτες(δημότες) δεν τους θέλουμε, δεν τους έχουμε ανάγκη γιατί σκέφτονται ατομικά και όχι συλλογικά και υπεύθυνα.

Σε αυτό το σημείο θέλω να υπενθυμίσω την συνθήκη της Λισσαβόνα (Άρθρο 15 για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ότι αναγνωρίζει την μεγάλη σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη χρηστή Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση, άρα και στην χρηστή Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού.

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν λειτουργεί με αυτόνομο και αυτοτελή χαρακτήρα και όχι ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας μπορεί να αποτελέσει την λύση σημαντικών κοινωνικό – οικονομικών προβλημάτων κατά του άκρατου ατομικισμού της αγοράς και κατά του κρατικού αυταρχισμού.

Στις μέρες μας όλο και περισσότερο ενισχύεται ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών- ενεργοί πολίτες που έχουν την θέληση και την επιθυμία να παίρνουν αποφάσεις με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών-δημοτών.

Η ποιότητα της Δημοκρατίας αναγκαστικά περνά μέσα από την ανοιχτή και ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών-δημοτών στα κοινά.

Ο πολίτης που έχει αξία αυτοτελή,προσωπικότητα σεβαστή και οντότητα ξεχωριστή είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του,αλλά ενδιαφέρεται  κυρίως για τους άλλους,βάζει πάνω και πρώτα απ´όλα το εμείς και όχι το εγώ.

Ανήκει σε μια κοινωνία σ´ ένα δήμο και φροντίζει καθημερινά για το σύνολο στο οποίο ανήκει και λειτουργεί.

Αυτό είναι το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ετών.

Οι Ενεργοί Πολίτες έχουν ως κεντρική αναφορά ένα Νέο Δήμο με Αξίες και Όραμα.

Οφείλουμε κάθε φορά να μην βλέπουμε τον Δήμο ως προς το τι θα δώσει      σ´ εμάς, αλλά να βλέπουμε το τι εμείς μπορούμε και πρέπει να δώσουμε στον Δήμο με την συμμετοχή μας και με την προσφορά μας για αξιόπιστες λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει μια τεράστια παρακαταθήκη σε κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες δίνοντας το στίγμα της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης για το κοινό καλό.

Η συμμετοχή στα κοινά που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των δημοτών είναι συνώνυμο της πολιτικής αρετής.

 

Αυτή την αρετή και ακεραιότητα πρεσβεύει ολοκληρωτικά ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες και ο Ηλίας Λυγερός.

 

* Ο κ.Ευάγγελος Μαματζάκης είναι Επιστημονικός Συνεργάτης Φαρμακευτικής Εταιρείας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική κίνηση “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες