Ένας χρόνος Δημοτικής αρχής Λαμπρινού

Ένας χρόνος Δημοτικής αρχής Λαμπρινού

Ένας χρόνος χωρίς συντονισμό – όραμα και μακριά από τα καθημερινά προβλήματα της πόλης

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο, ο απολογισμός του πρώτου έτους της θητείας της δημοτικής αρχής.
Με νηφαλιότητα και αντικειμενική κρίση θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να σκιαγραφήσουμε την εκτίμηση μας για το πρώτο χρόνο της νέας Δημοτικής αρχής και τις σκέψεις μας για την συνέχεια της θητείας.

Επισήμανση πρώτη

Οι πράξεις και οι δράσεις της δημοτικής αρχής απέχουν πολύ από τις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες που έχουν, τόσο οι Δημότες όσο και η πόλη. Εξ άλλου το ομολογούν και οι ίδιοι. Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, λειτουργία της πόλης, και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή των δημοτών, που δεν είδαν καμία βελτίωση, ίσως και να εντάθηκαν.

Επισήμανση δεύτερη
Η νέα Δημοτική αρχή συνεχίζει με τον ίδιο αναποτελεσματικό τρόπο την διαχείριση μεγάλων θεμάτων και προβλημάτων του Δήμου μας (Πολιτιστικό, νερό, οικονομικά, καταλογισμοί, αθλητικοί χώροι, διαχείριση απορριμμάτων κλπ)

Επισήμανση Τρίτη

Για πιο όραμα μιλάμε;

Η σημερινή δημοτική πολιτική χαρακτηρίζεται από σημαντικό πρόβλημα συντονισμού, ενιαίας άποψης και δράσης. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις στα οικονομικά, στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, στην πολιτική των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής πολιτικής κλπ. όπου κυριαρχεί το ατομικό στην προβολή παρά το συλλογικό στην δράση και το αποτέλεσμα.

Επισήμανση τέταρτη

Η αρχική εκφρασμένη δέσμευση για ισονομία μάλλον έχει πάρει αναστολή(;) δημιουργώντας πολλές σκέψεις και ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις. Τρεις αποφάσεις του ΣΤΕ (Τάλως, παραλιακός, νεκροταφείο) χάνονται στο χρόνο … και στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις!!!
Τελευταίο δε παράδειγμα η ανισότιμη και επιβαρυντική για τους δημότες οικονομική διαχείριση στις προσκυρώσεις και τις απαλλοτριώσεις.

Επισήμανση Πέμπτη

Η δημοκρατία και οι διαδικασίες πολλές φορές καταστρατηγούνται, η αντιπολίτευση παραμερίζεται, η ανάγκη κατάρτισης νέου δημοκρατικού κανονισμού δημοτικού συμβουλίου συνεχώς μετατίθενται, με αποτέλεσμα τις διακρίσεις και την υποβάθμιση. Η παράταξη μας, την φετινή χρονιά έχει αποχωρήσει 3 φορές από συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου για τους παραπάνω λόγους. Ιδιαίτερα στην τελευταία συνεδρίαση ήρθαν 2 θέματα, 40σέλιδα, Δευτέρα πρωί για να ψηφιστούν υποχρεωτικά τα βράδυ, διότι την Τρίτη οι αποφάσεις έπρεπε να συμπεριληφθούν στον ετήσιο απολογισμό του Δημάρχου (!!!), καταπατώντας έτσι κάθε έννοια προθεσμιών και σεβασμού.

Υπάρχουν αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί και έχουν ξεχαστεί …
Διαχειριστικός έλεγχος της περιόδου 2010-2015… συμπληρώνεται περίπου ένας χρόνος και ακόμα η υλοποίηση αργεί!!
Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα έργα, συνεχώς αναγγέλλονται, αλλά και συνεχώς ξεχνιούνται
Ψηφίζονται αποφάσεις για να διορθωθούν παραλείψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής – στην λογική να μην χαθούν πόροι κλπ. Και οι μεγαλόσχημες προεκλογικές δεσμεύσεις, ποιόν δεσμεύουν;

Επισήμανση έκτη

Ακόμα και εκεί που ο απολογισμός σημειώνει, θετικές δράσεις υπάρχουν πολλά στα οποία η δημοτική πολιτική κλείνει τα μάτια της. Ας αναφέρομε κάποια παραδείγματα:

  • τροφεία παιδικών σταθμών Στην περσινή χρήση, σε πολλές παρεμβάσεις μας η μόνιμη απάντηση ήταν ότι δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός και τα έσοδα. Και όμως το οικονομικό κλείσιμο του οργανισμού είχε πλεόνασμα περίπου 1,2 εκ, όταν όλα τα τροφεία ήταν περίπου 0,4 εκ.
  • κοινωνικές δράσεις σταμάτησαν, οι εργαζόμενοι έλυσαν τις συμβάσεις τους και απολύθηκαν, παρότι τα προγράμματα πήραν παράταση και συνεχίστηκαν.

Επισήμανση έβδομη

Το περσινό πρόγραμμα έργων, η υλοποίηση των συνεχιζόμενων έργων, τα κενά των χρηματοδοτήσεων, τα έργα που έχουν κολλήσει με πιθανούς κινδύνους δείχνουν μία δημοτική αρχή που απλώς υλοποιεί, διαχειρίζεται την φτώχεια της αυτοδιοίκησης και κυρίως δεν αντιδρά στην υποβάθμιση της. Οι μεγάλοι χρόνοι κατασκευής των έργων, οι απεντάξεις έργων, οι μη εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις (θέμα που έρχεται από την προηγούμενη αρχή), ουσιαστικά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία της πόλης και των δημοτών κι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Ουσιαστικά όπως το 2015 και το 2016 δεν θα γίνει καμία δημοπράτηση έργου, η πρόταση του τεχνικού προγράμματος αλλά και το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού αποτυπώνουν καθαρά την παραπάνω εκτίμηση.

Επισήμανση όγδοη

Συνεχίζεται και σήμερα η υποβάθμιση της Δημοκρατίας, της συμμετοχής και της διαφάνειας.
Δημοτική εταιρεία (ΔΕΠΑΝΑΛ) ακόμα και σήμερα δεν έχει ενταχθεί στη διαύγεια.
Μεταφέρονται αρμοδιότητες στις εταιρείες του δήμου, για να μην περνούν από το δημοτικό συμβούλιο. Να σημειώσουμε στον ένα χρόνο λειτουργίας δεν έχομε ακόμα συζητήσει θέματα όπως ΔΕΥΑΗ (στόχοι, πρόγραμμα, οικονομικά κλπ), Αναπτυξιακή αθλητική εταιρεία (στόχοι, πρόγραμμα, οικονομικά, προσλήψεις με δίμηνες παρατάσεις κλπ). Η ΔΕΠΤΑΗ συνεχίζει να διαχειρίζεται μεγάλα θέματα του Δήμου με ελλιπή ενημέρωση και κυρίως χωρίς δυνατότητα ψηφοφορίας (πχ τρόπος δημοπράτησης πολιτιστικού, κ.α.) του δημοτικού συμβουλίου. Μερικά δε από αυτά (π.χ. μελέτες έργων) ίσως και να είναι εκτός ορίων νομιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποια συζήτηση έχει προκληθεί στο Δημοτικό συμβούλιο, αυτή έγινε κατόπιν των δικών μας παρεμβάσεων.

Η συνέχεια στον επόμενο χρόνο θα είναι εξ ίσου δύσκολη για την ΤΑ όπως και φέτος.

Στην δημοτική αρχή υπάρχουν σκέψεις για:

  • την επιβολή φόρων και τελών στους δημότες,
  • αύξηση των τιμολογίων

Επίσης άτομα της δημοτικής αρχής διατυπώνουν σκέψεις ιδιωτικοποιήσεων τμημάτων της δημοτικής πολιτικής.
Ένα είναι σίγουρο.
Η ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλει, συμμετοχή, διαφάνεια, αποκέντρωση σχεδιασμού, αποφάσεων και οικονομικών. Κυρίως όμως, όραμα τόσο για την πόλη αλλά και την ΤΑ συνολικά. Και στα παραπάνω η αξιολόγηση της σημερινής Δημοτικής αρχής είναι αρνητική.
Οι λίγες καλές προσπάθειες στα θέματα παιδείας (νομιμοποιήσεις σχολικής στέγης), αδέσποτα κλπ χάνονται μπροστά στον πραγματικό όγκο αυτών των προβλημάτων

Οι “Eνεργοί Πολίτες”, πιστοί στις διακηρύξεις τους θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την εφαρμογή πολιτικών που θα αναγνωρίζουν το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, θα διατυπώνουν λύσεις για την καθημερινότητα και τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, και κυρίως θα προωθούν τον απεγκλωβισμό της αυτοδιοίκησης από την σημερινή μίζερη κατάσταση.