Επιστολή στο Δήμαρχο Ηρακλείου από τον κ.Γιώργο Βασιλειάδη

Επιστολή στο Δήμαρχο Ηρακλείου από τον κ.Γιώργο Βασιλειάδη

Κύριε Δήμαρχε,

ξεκίνησε και φέτος η τουριστική περίοδος και πάλι βλέπουμε την ίδια απαράδεκτη και προσβλητική εικόνα στο χώρο της πλατείας του Αρχαιολογικού Μουσείου. Μεγάλα και ογκώδη τουριστικά λεωφορεία στριμώχνονται το ένα πάνω στο άλλο με τις μηχανές αναμμένες, που με δυσκολία μανουβράρουν δημιουργώντας μία άθλια εικόνα αλλά και πραγματικότητα μπροστά από την είσοδο του Μουσείου. Η περιοχή αυτή υποβαθμίζεται συνεχώς τόσο με την παρουσία των τουριστικών λεωφορείων όσο και από τις συνέπειες των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για να εξυπηρετηθούν διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις (τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ιδιωτικά πάρκινγκ κλπ).

Δυστυχώς πήρατε την σκυτάλη από τον πρώην Δήμαρχο κ. Κουράκη που επί τρεις τετραετίες «αδιαφόρησε» και δεν θεσμοθέτησε  την πρόταση της Μελέτης της Παλαιά Πόλη για την μείωση των συντελεστών Δόμησης και Ύψους, με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν κτίρια και χρήσεις πέρα από την κλίμακα της πόλης, και στην συνέχεια ήρθατε εσείς να «εξυπηρετήσετε» ξανά, τα ίδια ιδιωτικά συμφέροντα αλλάζοντας την κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης και αδιαφορώντας για άλλη μία φορά για την ποιότητα της ζωής του Δημότη. Φαίνεται ότι και οι δύο δεν είχατε το πολιτικό σθένος να εφαρμόσετε μία μελέτη με όραμα που θα άφηνε μία τεράστια κληρονομιά στις επόμενες γενιές και που έχει στο επίκεντρο της την Πόλη και τον Δημότη και όχι τον Ιδιώτη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων και να προβεί ο Δήμος σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου, τόσο για τον επανασχεδιασμό της πλατείας Ελευθερίας όσο και για τον σχεδιασμό αστικής πλατείας πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου και την ενοποίηση των δύο αυτών δημόσιων ανοικτών χώρων με την πλατεία Δασκαλογιάννη, όπως προβλέπεται από την Μελέτη Παλαιάς Πόλης.

Ο Δήμος όμως, πέρα από όλα αυτά, οφείλει άμεσα να βρει μία προσωρινή λύση με τα τουριστικά λεωφορεία που παρκάρουν στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου και μπροστά από το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλη μία χρονιά, αυτό το αίσχος στην πόλη μας.

 

*Ο κ.Γιώργος Βασιλειάδης είναι αρχιτέκτων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τους “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες”