Γενική Συνέλευση δημοτικής κίνησης

Γενική Συνέλευση δημοτικής κίνησης

Α. κριτική για διετία (2 ½) της δημοτικής αρχής
Η συζήτηση που έγινε για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής των δύο χρόνων επιβεβαίωσε αυτό που αναφέραμε στην τοποθέτηση μας.

Ότι πολύ γρήγορα η παρούσα δημοτική αρχή απέδειξε ότι:

 1. βρίσκεται πολύ μακριά από τα πραγματικά προβλήματα δημοτών και πόλης
 2. το ανομοιογενές προεκλογικό συγκυριακό σχήμα, δείχνει ότι όχι μόνο δεν λειτουργεί παραγωγικά αλλά κυρίως ανταγωνιστικά και κυριαρχεί το ατομικό παρά το συλλογικό στην άσκηση της δημοτικής πολιτικής. Σημαντική είναι και η ευθύνη του δημάρχου, που αποδέχεται όλα αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζοντας στοιχεία ανεπάρκειας στο συντονισμό και στην ενιαία πολιτική έκφραση
 3. έχουν κυριαρχήσει στην δημοτική πολιτική οι απόψεις της ΝΔ και οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Έτσι επιβάλλονται οικονομικές επιλογές ( αυξήσεις τέλη, πολιτική προστίμων, δεσμεύσεις λογαριασμών, καταθέσεις στην τράπεζα κλπ) που πιέζουν περισσότερο τους δημότες αντί να βοηθούν σε μία άμβλυνση και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
 4. Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται στην δημοτική πολιτική φαινόμενα μη δημοκρατικής λειτουργίας και αδιαφάνειας που προβληματίζουν.

Σήμερα οι δημότες λένε ότι: «Ποτέ άλλοτε μία δημοτική αρχή, σε τόσο μικρό διάστημα, δεν κατάφερε να μας απογοητεύσει τόσο πολύ».

Η Δημοτική μας κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ όλο αυτό το διάστημα άσκησε κριτική και διατύπωσε προτάσεις.
Επιτελέσαμε τον θεσμικό μας ρόλο σαν αντιπολίτευση ελέγχοντας και κυρίως προτείνοντας (χωρίς δυστυχώς να ακουγόμαστε – θα αναφερθούμε αναλυτικά αργότερα)
Και μέσα από τις επιμέρους προτάσεις, τον τρόπο υλοποίησης τους, την συμμετοχή των συνδημοτών μας, ανοίγουμε την πρόταση μας:

 • Για τον ρόλο της πόλης μας
 • Για τον ρόλο και την συμμετοχή των ανθρώπων
 • Για την δημοκρατία,
 • Για την κοινωνική συνοχή, περιγράφοντας την πολιτική αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, την ύφεση και την ανεργία.
 • Για τον ρόλο που θέλομε για την νέα γενιά, το επιστημονικό μας δυναμικό, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της πόλης
 • Για τη ανάπτυξη της πόλης, την προβολή της, την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας,

Β. Απολογισμός της δημοτικής ομάδας

 1. Ερωτήσεις 36 θέματα μπήκαν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ( πολιτιστικό, παιδικοί σταθμοί, απορρίμματα, δημοκρατική λειτουργία, νομιμότητα εκτελούμενων έργων και πράξεων, απ ευθείας αναθέσεις, διαγωνισμοί, χρηστή διαχείριση, αντιπλημμυρικά έργα, ελεύθεροι χώροι, ηχορύπανση, Τάλως, ΑΑΗ ΟΤΑ, μελέτες από ΔΕΠΤΑΗ, Βενζινάδικο Ικάρου, έργα Ανάληψης πλατείας Κορνάρου, Ελευθερίας κλπ )
 2. Προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο: Κρήτη – Πολιτιστική πρωτεύουσα 2021, Αγορά ναού Σωτήρος με ένταξη πρότασης στο πράσινο Ταμείο, Χωροταξικό, ΣΟΑΠ, Αξιοποίηση οικοπέδου ΟΕΚ στην Αγ. Αικατερίνη, Προτάσεις για Δημοτικά τέλη (3 χρόνια), Προτάσεις για Πρόγραμμα έργων και Προϋπολογισμό ( 3 χρόνια ), Προτάσεις για νερό και ΔΕΥΑΗ ( ημερίδα), Προτάσεις για λειτουργία υπηρεσιών και εταιρειών δήμου, Προτάσεις για απορρίμματα
 3. Παρεμβάσεις στις υπηρεσίες για διάφορα θέματα: Κυκλοφοριακά κόμβος Μπεντεβή, Παναγίτσα Μασταμπά, γέφυρας Αι Γιάννη χωστού κέντρου κλπ, Παρεμβάσεις για προβλήματα περιοχής Πατελλών και Πόρου, Προτάσεις επίλυσης προβλημάτων για Βασιλειές και Σκαλάνι, Φοινικιάς, Κνωσσού,Καλλιθέας κλπ, Ποιότητα και λειτουργία πάρκων, ελεύθερων χώρων, πεζοδρόμων, Προβλήματα ύδρευσης και ΔΕΥΑΗ, Ειδικές ρυθμίσεις και εξοπλισμοί για ΑΜΕΑ, κ.α
 4. έχουν γίνει συναντήσεις με πολλά διαμερισματικά συμβούλια, πολιτιστικούς συλλόγους, με τα σωματεία των εργαζομένων στο δήμο, έχουμε παραβρεθεί σε κινητοποιήσεις φορέων στις γειτονιές.

Κλείνοντας το κομμάτι των αναφορών στην δράση μας πρέπει να πούμε ότι όλοι οι σύμβουλοι στα πλαίσια των παρεμβάσεων στο δημοτικό Συμβούλιο, φέρναμε κάθε τι που απασχολούσε την πόλη και σε πολλά θέματα οι παρεμβάσεις μας γινόταν νωρίτερα.

Η δημοτική ομάδα στα 2 ½ χρόνια είχε μία καλή συνεργασία και σεβασμό μεταξύ της. Είναι σημαντικό ότι είμαστε, προχωράμε και θα προχωρήσουμε, μαζί. Η κίνηση συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι, διαμερισματικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αλλά πάνω απ όλα τα μέλη και οι φίλοι μας διαμορφώνουμε κάθε μέρα μια συνείδηση στους συνδημότες μας ότι μπορούμε και στα εύκολα και στα δύσκολα. Έχουμε προτάσεις, γνώση που συνεχώς εμπλουτίζεται, παρεμβάσεις που αναδεικνύουν προβλήματα και λύσεις. Βλέπουν μία δύναμη ικανή και για τα μεγαλύτερα και αυτή την αίσθηση πρέπει να τους την ενισχύσουμε.

Γ. Πρόγραμμα δράσης για το 2017

Για την νέα χρονιά προτείνουμε ( για συζήτηση και απόφαση ) τα παρακάτω

Γ1. να ανοίξουμε τις σχέσεις της δημοτικής κίνησης με φορείς, συλλόγους και ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν.

 • πολιτιστικοί σύλλογοι. Σήμερα έχει ανέβει ο ρόλος των πολιτιστικών συλλόγων τόσο σε περιεχόμενο δουλειάς όσο και σε συσπείρωση των δημοτών. Χρειάζεται να συντονίσουμε την συνεργασία μας με αυτούς
 • κινήσεις όπως η ΟΠΗ και άλλες (πολίτες κατά της ηχορύπανσης ), με τους οποίους χρειάζεται να έχομε μια πιο ουσιαστική συνεργασία και συντονισμό. Γνωρίζουν αρκετά και επεξεργασμένα, πολλά πράγματα και μπορούν και αυτοί και εμείς να κάνομε πιο ουσιαστική την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας.
 • εκπαιδευτικούς φορείς – Σύλλογοι γονέων – ένωση Τα θέματα της σχολικής στέγης – και η αμεσότητα παρεμβάσεων θα πρέπει εφέτος να είναι στην άμεση προτεραιότητα μας, χρειάζεται να καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσεων
 • επαφές με εμπορικό σύλλογο και ΒΙΠΕ, Βιοτεχνικού πάρκου, εργατικό κέντρο κλπ
 • με εργαζόμενους δήμου, δεπταη, δευαη κλπ

Γ2. Επεξεργασία ορισμένων θεμάτων – προετοιμασία εκδηλώσεων κλπ

Θεωρούμε ότι την νέα χρονιά πρέπει να προετοιμάσουμε και να κάνουμε:

 1. εκδήλωση – συζήτηση για τις απαραίτητες τροποποιήσεις στον Καλλικράτη. Πρέπει να την δούμε ( αν συμφωνούν και αυτοί ) σε συνεργασία και με τις άλλες δημοτικές κινήσεις (Χερσόνησο – Μαλεβίζι- Αρχάνες ). Να την προσδιορίσουμε μέχρι τον Μάρτη
 2. παιδικοί σταθμοί. Στα φετινά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την επάρκεια ( ως προς την ικανοποίηση εγγραφών ) των παιδικών σταθμών, στην σχετική συζήτηση προτείναμε μεταξύ άλλων και μία κοντοπρόθεσμη λύση που είναι οι ενοικιάσεις, διαμορφώσεις και πιστοποιήσεις καταλληλότητας χώρων για την άμεση λειτουργία τους. Προτείνεται μια ομάδα μας να διερευνήσει το θέμα με πρόταση υλοποίησης. Με ενημέρωση από ΔΟΠΑΦΜΑΗ εντοπίζουμε τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Διερευνούμε την ύπαρξη χώρων που μπορούν να διαμορφωθούν. Σχεδιάζομε τις απαραίτητες κατασκευές που πρέπει να γίνουν. Κάνουμε ένα πρόχειρο κοστολόγιο και το προτείνουμε για άμεση εφαρμογή στο δήμο. Επειδή και πιο κάτω θα δούμε και άλλα θέματα που απαιτούν θέματα τεχνικής και επιστημονικής προετοιμασίας θεωρούμε ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί με την συμμετοχή πολλών φίλων επιστημόνων πρέπει να την δραστηριοποιήσουμε και να χωρίσουμε τομείς επεξεργασίας. Την πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει πρέπει να την δραστηριοποιήσουμε. Θεματολογία άρα και τομείς: Τεχνικά – οικονομικά – κυκλοφοριακά – περιβάλλον, απορρίμματα και νερό – ποιότητα ζωής. Να ξεκινήσομε – και σήμερα να εκφραστούν πιθανές διαθεσιμότητες για την συγκρότηση των ομάδων.
 3. παρεμβάσεις για μεγάλα προβλήματα της πόλης όπως είναι κυκλοφοριακό, τείχη, πράσινο, όρια πόλης σε σχέση με ΟΛΗ, νερό, απορρρίμματα κλπ. Είναι δύσκολα θέματα αλλά πρέπει να ανοίξουν και κυρίως να ξεφύγομε από το στενό πλαίσιο του Δήμου διότι θα χαθούν. Η κίνηση μας πρέπει να κάνει ευρύτερες παρεμβάσεις ώστε να διαμορφώσει συνθήκες λύσης που δεν θα μπορούν να σταματήσουν από τον Δήμο.
 4. να συγκροτήσομε ομάδα μελέτης και διατύπωσης πρότασης για την συγκρότηση και λειτουργία του δήμου και των εταιρειών του. Μπορεί να είναι η ίδια με του Καλλικράτη.

Γ3. Πολιτισμός – αθλητισμός

Να συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στην διεξαγωγή ενός πολιτιστικού δεκαήμερου των ενεργών πολιτών, για την περίοδο τέλος άνοιξης ή Σεπτέμβρη
Το περιεχόμενο, οι εκδηλώσεις κλπ να τις δει το τμήμα πολιτισμού
Θα μπορούσαμε να επεκτείνομε αυτές τις εκδηλώσεις, αν τις συνδυάσουμε με ένα κύκλο μορφωτικών παρεμβάσεων. Καλό είναι αυτό να ανοίξει στο σύνολο της πόλης και από άποψη χώρων διεξαγωγής.

Γ4. Οργανωτικό

Να στήσουμε νέες και να λειτουργήσουν ( νέες και παλιές) ομάδες της κίνησης.
Είχαν ξεκινήσει νότια – ανατολικά – δυτικά

 • Να δημιουργηθούν ομάδες Αλικαρνασσός – κέντρο – στα βασικά προάστια (Δαφνές- Σταυράκια – Βασιλειές – Σκαλάνι )
 • Να βρούμε πυρήνες επικοινωνίας και συντονισμού σε όλα τα χωριά.

Στόχος είναι να:

 1. να ανοίξομε την γνώση της κίνησης για το σύνολο των προβλημάτων που έχουν οι δημότες σε όλες τις συνοικίες
 2. να προετοιμάσομε δικές μας επεξεργασίες και στην συνέχεια παρεμβάσεις διαβούλευσης και συζήτησης με συνοικίες και χωριά και ταυτόχρονα να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους προώθησης λύσεων εντός και εκτός του Δήμου
 3. για τα παραπάνω πρέπει να γίνε ένα πρόγραμμα – μπορεί να το δει η συντονιστική.

Αγαπητοί φίλοι,

Το 2017 είναι μία κρίσιμη χρονιά για τον Δήμο και την κίνηση μας. Πρέπει να συνεχίσουμε με ένταση να είμαστε μπροστά στα προβλήματα, δίπλα στους δημότες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, με καθαρό λόγο, με προτάσεις, με δράση που θα δημιουργεί συνθήκες λύσης.

Πρέπει να φέρουμε κοντά μας, όλους τους δημότες που θέλουν την πρόοδο και ανάπτυξη της πόλης μας. Να συντονίσουμε τα βήματα μας. Να σχηματίσουμε την κρίσιμη εκείνη μάζα Ιδεών και ανθρώπων που θα κάνουν υλοποιήσιμο το στόχο μας για την αλλαγή στο Δήμο..