Η πόλη πρέπει να γυρίσει σελίδα

Η πόλη πρέπει να γυρίσει σελίδα

«Η πόλη πρέπει να γυρίσει σελίδα, με στόχο ένα  νέο Δήμο με αξίες και όραμα» υπογραμμίζει με συνέντευξή του στην «Π» ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλ. Λυγερός, ο οποίος τονίζει ότι οι Ενεργοί Πολίτες έχουν συνολικό όραμα για την πόλη, με λύσεις για την καθημερινότητα του δημότη, με κοινωνική  ευαισθησία και  πρόγραμμα, με καθαρή σκέψη για  τον  μητροπολιτικό ρόλο του Δήμου μας και τις απαιτούμενες  δράσεις και συνέργειες που πρέπει να κάνει και για την κατοχύρωση του ρόλου του σε κεντρικά και ευρωπαϊκά όργανα και όχι στην  αποδοχή του ουραγού.

Θα θέλαμε τη δική σας πολιτική αποτίμηση για όλα όσα προηγήθηκαν σε ό,τι αφορά τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να κινηθεί στο Δήμο Ηρακλείου. Γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωσε εξ αρχής τη στήριξη της υποψηφιότητάς σας, αλλά προχώρησε στην επιλογή της κ Λ. Σταρίδα; Μια εκδοχή που δόθηκε ως απάντηση σε αυτό, ήταν ότι σας χρέωσαν ευθύνες πολιτικής μετατόπισης  αλλά και πρόωρης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας πριν αποφασίσουν τα κομματικά όργανα. Ποια είναι η δική σας ερμηνεία για όλα αυτά;

«Η παράταξη μας, Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες, λειτούργησε συνεχώς τα  πέντε χρόνια αυτοτελώς,  ενωμένη, όταν  οι άλλοι φυλλορροούσαν.  Ήμασταν σε διαρκή αγώνα για τα μικρά και τα μεγάλα αυτοδιοικητικά θέματα, στοχοπροσηλωμένοι στα προβλήματα του Δήμου και την εξεύρεση λύσεων, δίδοντας  μάχες  στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω από αυτό  για όλα αυτά. Σε μεγάλα  κεντρικά πολιτικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό  και τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, με τις θέσεις μας πιέσαμε στην ΠΕΔ να ληφθούν αποφάσεις σε προοδευτική κατεύθυνση.

Τα κόμματα είναι απαραίτητο συστατικό κομμάτι της Δημοκρατίας, έχουν το δικό τους ρόλο, αυτοτέλεια και διαδικασίες  στα οποία  δεν θέλουμε να εμπλακούμε.

Η παράταξή μας  έγκαιρα και ύστερα  από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της,  αποφάσισε  την κάθοδο μας στις εκλογές όπως οφείλαμε.

Σήμερα,  λίγες μέρες πριν τις εκλογές,  καλούμε  όλους τους συνδημότες μας  να συμμετέχουν στις εκλογές  και να  στηρίξουν την πρόταση μας,  ΝΕΟ ΔΗΜΟ με ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ  που φέρνουν οι  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,  να την αναδείξουν σε πλειοψηφικό ρεύμα, για την αλλαγή στο Δήμο και τα δημοτικά πράγματα».

Στις αρχές της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, καταγράφηκε ένα κλίμα ανάμεσα σε σας και την δημοτική Αρχή εντελώς αντίθετο από το σημερινό. Για την ακρίβεια υπήρχε μια προσέγγιση από την δημοτική Αρχή προς την παράταξη σας στη λογική μια παραγωγικής συνεργασίας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό των απορριμμάτων και του εργοστασίου βιοξήρανσης. Τι άλλαξε στην πορεία και όλο αυτό το κλίμα τορπιλίστηκε;

«Στο πλαίσιο της δύναμης  που μας έδωσε  η ψήφος των δημοτών, τόσο  οι προτάσεις όσο και οι παρεμβάσεις μας  ήταν στην κατεύθυνση της γόνιμης προσφοράς για τον Δήμο και την επίλυση των προβλημάτων του.  Δυστυχώς όμως, από την αρχή αντιμετωπίσαμε  μια λογική  υποβάθμιση, μη ισότιμης συνεργασίας  και αυτοπροβολής  της δημοτικής Αρχής, χωρίς  να  αντιμετωπίζονται  σοβαρά και με ειλικρίνεια οι προτάσεις και σκέψεις μας.  Αν ρίξετε μια ματιά σήμερα, στο τέλος της δημοτικής περιόδου, σε αυτά που και εσείς  αναφέρεστε, θα διαπιστώσετε  τη στασιμότητα, αν όχι την υποχώρηση και κυρίως  την αναποτελεσματικότητα.

Τα  σημερινά αποτελέσματα, που αναφέρονται και στον απολογισμό της δημοτικής αρχής, όλοι μπορούν να τα δουν και από την άλλη πλευρά. Δηλαδή  κανένα έργο δεν τελείωσε, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις,  με πιο τρανταχτά παραδείγματα  το  Καπετανάκειο (θυμίζουμε δηλώσεις δημάρχου ότι το Σεπτέμβριο του 2018 τα παιδιά έμπαιναν στις αίθουσες),  το έργο  στην  Ίδης  που ενώ τελείωσε η  προθεσμία κατασκευής  είναι ημιτελές – κάτω από 40% – το έργο στο Δερματά και άλλα.

Η κοινωνική πολιτική   που υλοποιεί ο Δήμος  δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει  στην υλοποίηση κεντρικών μόνο  δράσεων που έχουν και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η κοινωνική του παρέμβαση φαίνεται και αναδεικνύεται  από τις αυτοτελείς δράσεις και την αντιμετώπιση  των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων των Δημοτών.

Η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να είναι  μόνο εισφορές, δυσκολίες  χορηγήσεων ενημεροτήτων και αποταμιεύσεις.  Τα χρήματα των δημοτών  πρέπει να επιστρέφουν σε αυτούς με  έργα ανάπλασης και ανάδειξης  της  πόλης, με υλοποίηση  δομών που προσφέρουν  κοινωνικές παροχές ( παιδικοί σταθμοί – γηροκομεία κλπ)  και αντιμετώπιση  των καθημερινών προβλημάτων  ( καθαριότητα – κυκλοφορικό – βελτίωση οδοστρωμάτων κλπ).

Και όλα αυτά ανεξάρτητα από το επίπεδο των σχέσεων, εμείς πάντοτε  επεξεργασμένα και λεπτομερειακά, τα θέταμε στους αρμόδιους, οι οποίοι δυστυχώς τις περισσότερες φορές  έκλειναν τα  «αυτιά» τους σε αυτά.  Θυμηθείτε μόνο πόσο άδοξα χάθηκε η δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης μας για την διεκδίκηση της πόλης μας σαν  πολιτιστική  πρωτεύουσα 2021 , επειδή δεν ήταν πρόταση της δημοτικής αρχής.

Υπάρχει μια πολιτική κριτική σε σχέση με τον τρόπο που ασκείται αντιπολίτευση καθώς κάποιοι σας αποδίδουν ευθύνες ότι λειτουργείτε περισσότερο τεχνοκρατικά και λιγότερο πολιτικά. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Όλα στην ζωή μας είναι  πολιτικά, διότι  αντανακλούν τις  επιπτώσεις (θετικές ή αρνητικές) πολιτικών που εφαρμόζονται.  Η δημοτική μας κίνηση  δρα πάντοτε πολιτικά έχοντας  στο επίκεντρο της  σκέψης και της  δράσης  της τον άνθρωπο και τα προβλήματα του συνολικά.  Με βάση τις πολιτικές μας επιλογές  λειτουργήσαμε και λειτουργούμε, χρησιμοποιώντας εργαλειακά  την τεχνοκρατική γνώση η οποία είναι απαραίτητη.   Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική ανάλυση, χρειάζεται και είναι απαραίτητη και η εξιδικευμένη γνώση  σχεδιασμού, διοίκησης και εκτέλεσης. Και  όλα αυτά , η σύνθεση του  ψηφοδελτίου  μας τα ικανοποιεί.  Δεν είναι εξάλλου τυχαίο  ότι όλοι προστρέχουν ( και σωστά πράττουν) στους επιστημονικούς  φορείς  και ιδρύματα της πόλης και του νησιού μας για τεχνογνωσία  και  επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρείται μειονέκτημα η  σοβαρή και επιστημονική προσέγγιση  και τοποθέτηση στα θέματα της πόλης . Πολύ δε περισσότερο  αν αυτό  συνδυάζεται  με σταθερή και σοβαρή πολιτική  προσέγγιση , κάτι που διέκρινε  τις δράσεις μας».

Η παράταξή μας ήταν ενωμένη όταν οι άλλοι φυλλορροούσαν

Δεν αξίζει

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυστηρή πολιτική κριτική καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι είναι η πιο αποτυχημένη σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες των τελευταίων χρόνων. Θέλω να ρωτήσω εάν εσείς ενστερνίζεστε την άποψη αυτή.

«Έχομε πει πολλές φορές  ότι η πόλη μας το Ηράκλειο δεν αξίζει τέτοιες  Δημοτικές αρχές  (πρώην και νυν).  Πρώτον, δεν μπορεί  η μεγαλύτερη πόλη του νησιού μας και ο πέμπτος δήμος της  χώρας  να είναι απών από  τις κεντρικές αναζητήσεις, από τις Ευρωπαϊκές ανησυχίες, από τα μικρά ή μεγάλα  θέματα της ανάπτυξης , του επιχειρείν  και του στρατηγικού  ρόλου.   Δεύτερον, ποιό οραματικό στόχο για την πόλη  υλοποιεί η δημοτική πολιτική, όταν στο τέλος της πενταετίας της   ζητά μέσω  έρευνας από τους δημότες  να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα και  αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση ετών τις προοπτικές των παρεμβάσεων; Τρίτον, κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι η οικονομική δράση αποταμίευσης. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να δαπανώνται  στα έργα από 2,8  – 3,5 εκ. με προγραμματισμένες δαπάνες 23-25 εκ  στις κοινωνικές δράσεις  ελάχιστα ,  και να έχομε  ακριβές παροχές  στους δημότες (παιδικοί, αθλητισμός κλπ)  και  τα ετήσια  κέρδη του Δήμου να είναι από 7 έως 8 εκ. Να σημειώσουμε ότι  ένας παιδικός σταθμός  απαιτεί  περίπου 1,5 εκ, ένα έργο ανάπλασης   σε γειτονιά μέχρι 2 εκ , ένα γηροκομείο  2-2,5 εκ,  μια αναπτυξιακή παρέμβαση αξιοποίησης  ανθρώπινου δυναμικού για ειδίκευση και εργασία πολύ λιγότερα, η μελέτη και εφαρμογή  του ηλεκτρονικού δήμου μία  μεγαλύτερη δαπάνη αλλά όχι σε  ένα χρόνο. Στα 4  χρόνια  λοιπόν συνεχών αποταμιεύσεων  και της ελάχιστης κοινωνικής  δράσης,   πώς θα έκρινε  ο δημότης  τις αρχές του;  Τέταρτον ποιό ιστορικό κτίριο αναστηλώθηκε, αναδείχτηκε  και διασώθηκε αυτή την  πενταετία; Αντίθετα, είχαμε κατεδάφιση ορόφου  ιστορικού κτιρίου, βρισκόμαστε μπροστά σε πιθανή κατάρρευση και άλλου, η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει ακόμα να υλοποιήσει  τις προϋποθέσεις  για την  παραχώρηση των τειχών και στη συνέχεια  την ανάδειξη τους.

Η αναφορά δεν τελειώνει. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί η κριτική προς την απερχόμενη  δημοτική αρχή είναι  σκληρή, αν συνδυαστεί  και  με το γεγονός των προσδοκιών που γέννησε η ανάδειξη της. Δυστυχώς όμως η προωθητική δράση της τελείωσε  με την εκλογή της».

Η εμπειρία που έχετε αποκτήσει από την τρέχουσα δημοτική περίοδο σε σχέση με την πραγματικότητα που επικρατεί στο δήμο έχει αλλάξει και σε τι την προγραμματική σας πρόταση για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η Λότζια;

«Η εμπειρία μας τα πέντε χρόνια στο δημοτικό Συμβούλιο επαληθεύει τις προγραμματικές μας θέσεις και προτάσεις, για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η Λότζια. Είμαστε εμείς που λέμε ότι έχουμε στόχο να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσουμε ένα νέο ψηφιακό δήμο με επέκταση  και εφαρμογή έξυπνων υπηρεσιών στους δημότες. Έτσι θα εξασφαλίσουμε απλά, ταχύτατα και αποτελεσματικά την εξυπηρέτηση του Δημότη, και θα έχουμε το Έξυπνο Ηράκλειο διασυνδεδεμένο και κοντά στον πολίτη που θα ενσωματώνει δημιουργικά και τις τοπικές πρωτοβουλίες και τον αυθορμητισμό των δημοτών αναδιοργανώνοντας τις δομές του Δήμου, θα μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε το νέο οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών και θα απλοποιηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου να απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι και να βελτιωθεί το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού.

Επίσης  πρέπει να στηριχθούν και να επεκταθούν όλες  οι δυνατότητες  διαφάνειας, ελέγχου και συνεχούς ενημέρωσης των δημοτών για την δημοτική διοίκηση. Σημαντικό ρόλο θα  διαδραματίσει σε αυτό η ενίσχυση και στήριξη των τοπικών συμβουλίων.

Εγγύτητα

Υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι με τους οποίους αισθάνεστε μεγαλύτερη πολιτική εγγύτητα και ποιοι είναι αυτοί; Με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε και σε ποια βάση;

«Η εφαρμογή του Νόμου Κλεισθένης Ι, προτρέπει σε συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις για την ομαλή ροή του Δημοτικού έργου. Επομένως οι επιλογές δεν είναι με βάση του τι αρέσει και τι όχι, αλλά ποιες πολιτικές συγκλίσεις  μπορεί να κάνει κανείς για δράσεις με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό επ ωφελεία των δημοτών. Αυτή η συζήτηση θα ανοίξει  μετά τις 2 Ιουνίου. Το πρόγραμμα μας είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και καλύπτει πολλούς τομείς για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του Δημότη. Στον πλαίσιο αυτό μπορούμε να συζητήσουμε.

Ποιο κατά την άποψή σας είναι το διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών;

«Είναι να γυρίσει σελίδα η πόλη, κι αυτό θα γίνει αν  οι δημότες   αναδείξουν δημοτική αρχή με όραμα για την πόλη (συνολικό), με λύσεις για την καθημερινότητα του δημότη, με κοινωνική  ευαισθησία και  πρόγραμμα, με καθαρή σκέψη για  τον  μητροπολιτικό ρόλο του Δήμου μας και τις απαιτούμενες  δράσεις και συνέργειες που πρέπει να κάνει και για την κατοχύρωση του ρόλου του σε κεντρικά και ευρωπαϊκά όργανα και όχι στην  αποδοχή του ουραγού.    Να προκύψει μια δημοτική Αρχή η οποία θα ανατρέψει την παγιωμένη πολυετή και αναποτελεσματική διακυβέρνηση της πόλης και του Δήμου.

Για  αυτούς του λόγους καλούμε τους συνδημότες μας να  ψηφίσουν του «Ενεργούς Πολίτες »  για να αλλάξουμε σελίδα  για ένα νέο Δήμο με αξίες και όραμα»

 

πηγή : patris.gr