Ιδρυτική Συνέλευση – Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες

Ιδρυτική Συνέλευση – Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες

Φίλες και φίλοι, συνδημότες

Ξεκινάμε, Με την νέα δημοτική μας κίνηση Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες

Μία μεγάλη μάχη μέχρι τις εκλογές του ΜΑΪΟΥ

Η συμμετοχή και το χαμόγελο σας δείχνουν την αποφασιστικότητα και την σιγουριάγια το αποτέλεσμα.

Να τελειώνουμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με όποιον τις σχεδιάζει, με όποιον και αν τις υλοποιεί.Για να σώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Για να χαράξουμε ένα άλλο δρόμο.Για ένα άλλο δήμο Ηρακλείου.

Φίλοι και Φίλες

Οι δημοτικές εκλογές στο Ηράκλειο είναι μια δύσκολη και κρίσιμη μάχη.Γιατί αντιπαρατίθενται οι δυνάμεις του χθες με τις δυνάμεις του αύριο.Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν τον αγώνα μας.Είμαστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να σταματήσουν την πορεία μας προς την ανατροπή.

Εμείς λέμε

Αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα των δημοτών, τα προβλήματα της πόλης και ότι στέκεται εμπόδιο στην επίλυση τους.Για αυτά θα αγωνιστούμε με καθαρά διατυπωμένες λύσεις και στόχους.Σ αυτό θα κριθούμε όλοι.Ξέρουμε ότι θα μπουν εμπόδια ( πραγματικά ή και τεχνητά ).Θα προσπαθήσουν «ένθεν και ένθεν» να πούν οτι  «όλοι το ίδιο είναι».Θα το πουν,γιατί ουσιαστικά θέλουν να μείνουν τα πράγματα ίδια.Εμείς τους απαντάμε:ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ .ΕΜΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ:Ποιοι φταίνε που η Αυτοδιοίκηση και η χώρα μας έφτασαν σ΄ αυτό το σημείο.Είναι αυτοί που, τοπικά και κεντρικά, εφάρμοσαν τις μνημονιακές πολιτικές και δεν αντέδρασαν στην μετάλλαξη της Αυτοδιοίκησης.Είναι αυτοί που απομάκρυναν τους δημότες από τη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό,στην υλοποίηση και στον έλεγχο των αιρετών.Λέμε λοιπόν καθαρά πως εμείς είμαστε απέναντι σε όλα αυτά και θα τα ανατρέψουμε. Θέλουμε ΔΗΜΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με την αριστοτελική έννοια της αλληλεπίδρασης Πόλις – Πολίτη.Αυτή η αμφίδρομη σχέση Πόλις – Πολίτη θα είναι στην πρώτη γραμμή της δραστηριότητας μας.Το Ηράκλειο είναι η πόλη μας έρχεται από πολύ «μακριά» με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό και πρέπει να πάει ακόμα πιο «μακριά» στο μέλλον !Χρειάζεται μια μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια με στόχο :Μια ανθρώπινη πόλη για όλους τους δημότες,Μια δημοτική αρχή ανοικτή στην κοινωνία και τα προβλήματα των δημοτών,Με πίστη στην δύναμη των ενεργών πολιτών.

Τα μνημόνια, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν καταδικάσει την κοινωνία μας να υποφέρει,τους δημότες μας να αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης τους .Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό, χωρίς πόρους, με οξυμένα κοινωνικά και λειτουργικά προβλήματα.Η σημερινή καθημερινότητα του Ηρακλειώτη απέχει πολύ από το όραμα μας.Οι στόχοι μας δεν χωράνε σε μνημονιακά «κουστούμια».Δεν πιστεύουμε σε «έτοιμες λύσεις» ούτε σε «μεσσίες»Χρειαζόμαστε την πίστη ότι όλα μπορεί να τα αλλάξει, ο αγώνας και η ενεργή συμμετοχής μας

Θέλουμε να πάψει η σχέση εξάρτησης της Τ.Α. από το κεντρικό κράτος, από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η κακοδιαχείριση.

Θέλουμε να σταματήσει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Τ.Α. σε ιδιώτες.

Θέλουμε η Τ.Α. να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, στη βάση κοινών συμφερόντων, δικαιωμάτων και οραμάτων, κοινών διεκδικήσεων.

Θέλουμε στα βασικά κοινωνικά αγαθά της υγείας, της Παιδείας να έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι δημότες

Θέλουμε την πολιτική ως συμπύκνωση σχεδιασμένων και ιεραρχημένων απαντήσεων στα κοινωνικά προβλήματα.

Θέλουμε την πολιτική να ασκείται από τους πολίτες διαφεντεύοντας τα του οίκου τους, ελέγχοντας καθημερινά την δημοτική αρχή.

Διεκδικούμε μια πόλη αντάξια της ιστορίας της, των αγώνων της για δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Παλεύουμε για ένα δήμο με διαφάνεια, αξιοκρατία, νομιμότητα, που να λειτουργεί δημοκρατικά, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Απαιτούμε μια πόλη διαφορετική απ’ τη σημερινή, με επάρκεια σε δημόσια αγαθά (όπως νερό, καθαριότητα, δημόσιοι χώροι, πράσινο κ.ά.), υψηλής ποιότητας ζωής για τον πολίτη, φιλοπεριβαλλοντική, πόλη του πολιτισμού, δημιουργίας κι ευκαιριών για τους νέους.

Θέλουμε να βάλουμε τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, να φτιάξουμε ένα δήμο συμμετοχικό, συλλογικό, που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων.

Οραματιζόμαστε ένα δήμο προπύργιο υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών και όχι δήμο επιχειρηματία. Ένα δήμο που αναλαμβάνει την ευθύνη τουαπέναντι στη νέα γενιά, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την ανεργία της και τον ξενιτεμό της .

Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη στις καταστροφικές πολιτικές, να κάνουμε την τομή,να κάνουμε την ανατροπή πράξη.Με τον Ηρακλειώτη μπροστά, πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Επιτρέψτε μου με αυτή την ευκαιρία να περιγράψω κάποιες πρώτες σκέψεις για τον ρόλο που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση.Οι βασικοί άξονες της σκέψης και της πολιτικής μας δραστηριότητας είναι :

Η διάσωση της αυτοδιοίκησης και η πραγματική αναγέννηση της.Η στροφή της δημοτικής πολιτικής στα καθημερινά και οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.Η πολιτιστική αναγέννηση της πόλης.Η ποιότητα ζωής και η διαχείριση των ελεύθερων χώρων.Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η επιχειρηματικότητα.Η νεολαία και τα ιδιαίτερα προβλήματα της.

Ας προσπαθήσομε με λίγα λόγια να περιγράψουμε ποια είναι η κατάσταση σήμερα:

  1. έχουμε σημαντική μείωση από τους θεσμοθετημένους πόρους για την ΤΑ(ΣΑΤΑ, ΚΑΠ, ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΚΛΠ) κατά 60%
  1. γίνεται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς να συνοδεύεται από πόρους
  1. έχει εγκαθιδρυθεί επιτροπεία – παρατηρητήριο ΟΤΑ ( μνημονιακή επιλογή)
  1. Οι κοινωνικές δομές που λειτουργούν αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τους δημότεςπου έχουν ανάγκη . Η δημοτική αρχή δεν διαθέτει δαπάνες από τον τακτικό της προϋπολογισμό παρά μόνο κοινοτικές ( ΕΣΠΑ ) και αυτές μέσω ΜΚΟ και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων
  2. Απολύσεις εργαζομένων ( σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία κλπ )

Ήδη η τρόικα και ο Σαμαράς συμφώνησαν οι επόμενες 5000 απολύσεις να είναι από τον χώρο της ΤΑ κυρίων των δήμων

Μέχρι τώρα η ΚΕΔΕ – αντιπρόεδρος είναι ο κ. Κουράκης – απειλούσε ότι θα κλείσει τους Δήμους Τώρα σιγή ……

6. Ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της ΤΑ με εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας

7. Βασικά δημόσια αγαθά είναι σε ανεπάρκεια ( νερό, καθαριότητα, δημόσιοι χώροι,, πράσινο )

8. Μεγάλα δάνεια τα οποία θα πληρώσει ποιος :: ( δήμος και ΔΕΥΑΗ ) \

Μήπως ο συνήθης ύποπτος;Ο δημότης;

9. Πολιτισμός – με την συνολική του έννοια – και όχι με τον αριθμό εκδηλώσεων -Ελάχιστος

10. Αναξιοκρατία – επιτυχόντες του ΑΣΕΠ δεν προσλαμβάνονται, υπηρεσιακά δεν λειτουργούν για κρίσεις.

11. Και σήμερα ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για την ΤΑ ( θα κατατεθεί άμεσα) που θα ενισχύει τον αυταρχικό χαρακτήρα με διευθυντικό δικαίωμα προσλήψεων,

κρίσεων στο δήμαρχο .Και βέβαια για συμμετοχή, για έλεγχο… Κουβέντα.

Και ο κατάλογος αυτός θα μπορούσε να συνεχιστεί και να συμπληρωθεί με πολλές αναφορές

Ζωή λοιπόν στην αυτοδιοίκηση σημαίνει

Κεντρικοί αυτοτελείς πόροι θεσμοθετημένοι στο πλαίσιο ενός σταθερού και δεσμευτικού συμφώνου κράτους – αυτοδιοίκησης με σαφείς μέσα από ένα καταστατικό χάρτη οι αρμοδιότητες κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης ( άλλωστε υπάρχει και συνταγματική πρόβλεψη).Κατοχύρωση – πραγματική – της συμμετοχής των δημοτών στον σχεδιασμό, υλοποίηση και έλεγχο των αποφάσεων . ( Διαμερισματικά συμβούλια – δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις κατοίκων κλπ )Κατάργηση της μνημονιακής εποπτείας.Αντικατάσταση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου με απλή αναλογική.

Ο δήμος δεν πρέπει να αφήσει κανένα συμπολίτη μας μόνο του στην κρίση

Πρέπει να αγωνιστεί για να ικανοποιούνται οι βασικές κοινωνικές ανάγκες σε στέγη, ρεύμα, νερό, καθαριότητα,τροφή,υγεία,παιδεία.Πρέπει να είναι δίπλα στους αγώνες των δημοτών.Να εξασφαλίζεται και να ενισχύεται η λειτουργία παιδικών σταθμών, σχολείων, άλλων κοινωνικών δομών.Πρέπει να είναι με τους εργαζόμενους ( και της αυτοδιοίκησης) απέναντι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που πολλές απ αυτές εφαρμόζονται μέσω προγραμμάτων και στους Δήμους. Ο δήμος και όλοι οι δημότες πρέπει να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση της καταστροφής των χημικών από την μεσόγειο.

Η αλληλέγγυα κοινωνία πρέπει να συγκροτηθεί στη βάση κοινών διεκδικήσεων και οραμάτων

Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί από τους συμπολίτες μας μέχρι σήμερα( κοινωνικό ιατρείο, Φαρμακείο, ανταλλακτικό εμπόριο κλπ )πρέπει να αγκαλιαστούν από τον Δήμο, με σεβασμό στην αυτονομία τους, και μέσα από ένα ευρύτερο πρόγραμμα να δώσει συνέχεια, επέκταση και μονιμότητα σ αυτές τις δράσεις με στόχο την ανάσχεση της φτώχειας .

Εμείς θα είμαστε δίπλα τους, στον αγώνα για δουλειά, ασφάλεια, υγεία. Αξιοπρέπεια.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ λίγο παραπάνω σε κάποια ζητήματα πολιτισμού και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πόλη που “ γέννησε “ ανθρώπινο πολιτισμό και έχει μια πλούσια παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες.Οφείλουμε να αναδείξουμε αυτή τη σχέση πόλης – γραμμάτων, να κάνουμε τη πόλη μας διεθνές κέντρο πολιτισμού.Στις μέρες μας που η δημιουργία αξιών, πολιτισμού δεν είναι στις δημοτικές και μνημονιακές προτεραιότητες, εμείς απαιτείται να σχεδιάσομε δράσεις και πολιτικές τέτοιες που θα δίνουν στο πολιτισμό την αξία του στην καθημερινότητα, στην ζωή μας και κυρίως θα κάνουν διασφαλίζουν το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα όλων για πρόσβαση στη γνώση.Θέλουμε ο πολιτισμός να είναι συστατικό στοιχείο της εκπαίδευσης.

Θέλουμε να αναδείξουμε τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που είναι ακόμα κρυμμένος.Η παλαιά πόλη, η ανάδειξη όλων των μνημείων που ακόμα υπάρχουν ( δουκικό ανάκτορο, το αραβικό τείχος, οι 4 μονές κλπ ) σε συνδυασμό με ένα σύστημα ενημέρωσης και ενοποίησης όλων των υφιστάμενων, θα λειτουργήσει πολιτιστικά και τουριστικά.Το μινωικό ανάκτορο – ένα από τα 10 πιο σημαντικά μνημεία στον κόσμο,πρέπει να ενταχθεί στο κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, να στηριχθεί η αρχαιολογική ανασκαφή σ αυτό τον χώρο ώστε να αναδειχθούν και τα τμήματα της πόλης της Κνωσού και να προχωρήσει η διαμόρφωση ενός αρχαιολογικού περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή. Η Βικελαία βιβλιοθήκη στο σύνολο της πρέπει να λειτουργήσει ως πνευματικό κέντρο Γραμμάτων και τεχνών διεθνούς εμβέλειας,ως κέντρο παραγωγής και ανάδειξης νέων δράσεων, πολιτισμού να συνδεθεί με την εκπαίδευση, την νεολαία να αποκτήσει δεσμούς με την νέα γενιά αλλά και τα πνευματικά ιδρύματα της πόλης και του νησιού μας. Να αποδοθεί στη Βικελαία το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος και η Δημοτική Αρχή να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την ανάγκη επέκτασης της .Επίσης δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις προσπάθειες των διαφόρων σχημάτων που δημιουργούν, το κάθε ένα στον τομέα του, σοβαρές πολιτιστικές δράσεις, δημιουργίας, διαφύλαξης πολιτιστικών και λαογραφικών παραδόσεων, κ.α.

Τι δείχνουν όλα αυτά .Και σήμερα στις δύσκολες εποχές της κρίσης υπάρχει η “κρίσιμη μάζα”που θα σηκώσει όλο το εγχείρημα της πολιτιστικής αναγέννησης .Εμείς οφείλουμε να του προσφέρομε την υποδομή, την συμπαράσταση μας και την βοήθεια ώστε όλα και όλες οι δράσεις να στοχεύουν στην πολιτιστική αναγέννηση της πόλης και των δημοτών .Οι κτιριακές υποδομές, η αξιοποίηση χώρων, η αποκέντρωση υποδομών και η ενίσχυση από πλευράς δήμου θα βοηθήσει πάρα πολύ τους παραπάνω στόχους.

Μερικές σκέψεις για την παραγωγική αναδιοργάνωση, την επιχειρηματικότητα

Με τον Καλλικράτη στον δήμο μας εντάχθηκαν τμήματα της ενδοχώρας με πολύ διαφορετικά προβλήματα και οργάνωση.Κύρια απασχόληση τους η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.Θεωρούμε ότι ο δήμος θα πρέπει να συμβάλει στην εδραίωση ενός νέου παραγωγικού και διατροφικού μοντέλου που θα βασίζεται στη αυτάρκεια σε ασφαλή και ποιοτικά προίόντα και στην αντιμετώπιση της τροφής σαν κοινωνικό αγαθό.

Επίσης ο Δήμος με τα τοπικά συμβούλια και τους κατοίκους σε κάθε χωριό θα πρέπεινα καταρτίσει ένα πρόγραμμα δράσεων για υποδομές, ποιότητα ζωής, διάδοσης της πολιτιστικής και λαογραφικής παράδοσης κάθε τόπου, ενίσχυσης και στήριξης τοπικών επιχειρηματικών δράσεων .Και είναι πολλές…Να λειτουργήσει το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου, το οποίο σε συνεργασίαμε την δημιουργία ενός δημοτικού γραφείου στις Βρυξέλες θα αξιοποιεί οποιαδήποτε ευκαιρία για ΤΑ, αγροτικά και ανάπτυξη μέσω Ευρωπαϊκών πόρων .Πολλοί Δήμοι στην Ευρώπη κερδίζουν σήμερα από τέτοια προγράμματα.

Στον δήμο μας, ανήκουν και η ΒΙΠΕ Αλικαρνασσού και το ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς με προβλήματα λειτουργίας, υποδομών, πολεοδόμησης τα οποία πρέπει να επιλυθούν.Η μεταποίηση πλήττεται, θέσεις εργασίας χάνονται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν.Ο εμπορικός σύλλογος και το επιμελητήριο διατυπώνουν μια σειρά από προτάσεις για την κοινή δράση δήμου – φορέων με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας . Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μια κοινή και συντονισμένη προσπάθεια όλων.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης ( ΑΕΙ – ΤΕΙ ), στο ΙΤΕ στο ΕΛΚΕΘΕ ( ενυδρείο ).Έχουν να επιδείξουν άριστες επιστημονικές επιδώσεις καθώς και μια σημαντική πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική προσφορά σε επίπεδο που τα κατατάσσει μέσα στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνώς .Η ουσιαστική λοιπόν συνεργασία του Δήμου με τα ιδρύματα αυτά μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική βάση για την ανάπτυξη νέων παραγωγικών καινοτόμων δράσεων .

Επίσης υπάρχουν και μία σειρά από άλλα θέματα όπως ηΤουριστική πολιτική του Δήμου,Δήμος και ΟΛΗ,το Αεροδρόμιο, το Παραλιακό μέτωπο,Δημοτικές επιχειρήσεις κ.α.Για τα οποία αναλυτικά θα αναφερθούμε στην παρουσίαση του προγράμματος μας.

Εμείς και οι άλλοι

Ας ξεκινήσομε με την δημοτική αρχή ( 2003 – 2014 )

Μια Δημοτική πολιτική κρίνεται στο σύνολο της και σε όλες τις πλευρές,και η κριτική γίνεται με τους άξονες που αναφέραμε στις γενικές μας κατευθύνσεις

Ας δούμε λοιπόν πότε ο Δήμος Ηρακλείου – ο Δήμαρχος και με τον θεσμικό ρόλο του σαν αντιπροέδρουτης ΚΕΔΕ -αντιτάχθηκε στις μνημονιακές πολιτικές και στο περιορισμό του ρόλου της ΤΑ ;στην ελλειπή χρηματοδότηση ;Σε ποια κοινωνικά προβλήματα βρέθηκε μπροστά; Μήπως για τις απολύσεις και την κινητικότητα (σήμερα το μεσημέρι είχαμε παγκρητια κινητοποίηση για τις απολύσεις από την διαθεσιμότητα );

Να πάμε και στο θέμα των έργων.Να πούμε έργα έγιναν έργο όμως που να ικανοποιεί τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχει μία σύγχρονη πόλη ΔΕΝ έγινε.Σήμερα πολλοί δημότες αναρωτιούνται:

Τι γίνεται με την ύδρευση και την απαίτηση σε συνεχές και υγιεινό νερό( είμαστε ίσως η μόνη πόλη στην Ελλάδα που καταναλώνουμε εμφιαλωμένο νερό για τιςκαθημερινές μας ανάγκες – μορφή ιδιωτικοποίησης ).Η υπόσχεση για δίκτυο με συνεχή ροή και υγιεινό νερό είναι 15ετίας ίσως και πιο παλιά.

Τι γίνεται με το κυκλοφοριακό θα επιλυθεί πότε και πώς ; Τι γίνεται με την καθαριότητα και σε ποια κατεύθυνση θα λυθεί αυτό το πρόβλημα; Τι γίνεται με το πράσινο, τους δημόσιους χώρους;Τι γίνεται με την εφαρμογή των σχεδίων πόλης, των χρήσεων γης, της χρήσης των τειχών του σχεδίου της παλαιάς πόλης, του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Τα τελευταία νέα της απένταξης της χρηματοδότησης του πολιτιστικού κέντρου δεν ευχαριστούν κανένα . Όμως κάποιοι έχουν ευθύνες πού ένα ένα έργο 4 ετών( αρχικός χρόνος κατασκευής ) διανύει τον 8ο χρόνο και δεν έχει τελειώσει αλλά δεν έχει δημοπρατηθεί το τμήμα των εργασιών για τον θεατρικό εξοπλισμό.Θα μπορούσαμε ακόμα να κάνομε πολλές αναφορές πάνω σε θέματα των άλλων έργων για χρόνους κατασκευής κόστος κατασκευής και συντήρησης, κλπ

Όμως Δήμος είναι κυρίως οι Δημότες.

Και όλοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο,έχουν κτυπηθεί από τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές με την, *μείωση έως εξάλειψη του κοινωνικού κράτους, *με την ανεργία να φθάνει στο 28% ( νέοι κάτω των 25 στα 59%) με τις επιχειρήσεις να κλείνουν, *με τις απολύσεις σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού στην ΤΑ,*με τις κοινωνικές δράσεις του Δήμου να αρχίζουν και τελειώνουν στο ΕΣΠΑ τις ΜΚΟ.

Και στην ουσία να βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες 

Ο δήμος και με την θεσμική του θέση ( αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ ) απουσίαζε από τους αγώνες των δημοτών,  ( μια δήλωση και μια φωτογραφία για επικοινωνιακούςΛόγους δεν συνιστούν ουσιαστική υπεράσπιση όταν κάποιος είναι μέλος του πολιτικού συστήματος που έφερε την καταστροφή της χώρα μας ). Βέβαια μια απλή ανάγνωση των προγραμματικών στόχων από το πρόγραμμα του Δημάρχου για την θητεία που λήγει θα πείσει όλους ότι είμαστε πολύ μακριά από στόχους του.

Ας πάμε όμως την κουβέντα μας και στον πολιτισμό και την καθημερινότητα.Η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων δεν μπορεί ούτε να αρχίζει ούτε πολύ περισσότερονα τελειώνει με την επιχειρηματικότητα των καφετεριών .Και πολιτισμός είναι και οι μικρές καθημερινές μας πράξειςμε πιο πρόσφατη την τύχη που επιφύλαξε στον ηρώο του ταγματάρχη Τζουλάκη ο Δήμος μας.

Να βάλομε και μερικά ερωτήματα στον κ Δήμαρχο.

Τι θα κάνει αν οριστικοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΗ μέσω ΤΑΙΠΕΔ;Τι θα γίνει με τα Δάνεια της ΔΕΥΑΗ πως θα εξυπηρετηθούν ;Θα λειτουργήσουν τα τέλη ανταποδοτικά στους δημότες ή όχι;Θα ζητήσομε όλοι από την ΚΕΔΕ να μην αποδεχθεί την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται ( παρά την αρχική απόσυρση ) για απαλλαγή των αιρετών από παρατυπίες ;Θα αντιδράσει στην εκποίηση των δεκάδων στρεμμάτων του δημοσίου στον Καρτερό από το ΤΑΙΠΕΔ; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν από τους Δήμους -στους οποίους είχαν παραχωρηθεί τόσα χρόνια- για κοινωνικό όφελος και αναψυχή;

Ας πάμε και στο σχήμα του κ. Λαμπρινού

Η ταυτότητα που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα νομίζω ότι ήταν “καθαρή“.Ζήτησε αλλαγή αλλά δεν μας είπε με ποιούς και απέναντι σε ποιά πολιτική.Δεν μας είπε τι πρέπει να αλλάξει στην πόλη μας.Νομίζω ότι με την σημερινή πολιτική στην Τ.Α. χρειάζονται ρήξεις και ανατροπές και κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε.Οι επιστημονικοί χώροι, που εκπροσωπούσαν οι συνιδρυτές του συνδυασμού, είναι αυτοί που ίσως έχουν πληγεί περισσότερο από όλους από τις μνημονιακές πολιτικές.

Και όμως: Ποιά ήταν η αντίδραση τους στον αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό κατήφορο της χώρας μας;Ποιά ήταν η αντίδραση τους στην υγειονομική υποβάθμιση στην χώρα μας;Ποιά ήταν η παρέμβαση τους στη διάλυση κάθε θεσμικής και χωροταξικής δέσμευσης για το ξεπούλημα δημόσιων αγαθών, δημόσιας περιουσίας και κοινωνικού πλούτου;Ποιά ήταν τέλος η αντίδραση τους στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;Η σύνθεση αυτού του δημοτικού σχήματος -που μοιάζει σε πολλά με την τρικομματική κυβέρνηση του Ιουνίου 2012- θα έχει ουσιαστικά την ίδια πορεία με αυτήν.Οι συμμετοχές στην πρώτη συγκέντρωση έδωσαν το στίγμα για το ποιά είναι και ποια πολιτική θα ακολουθήσει η νέα κίνηση του κ. Λαμπρινού.

Και επειδή ζήτησε καθαρές κουβέντες, καθαρό αγώνα, καθαρή νίκη

Εμείς απαντάμε:

Καθαρές κουβέντες είναι να πούμε ποιοί φταίνε για την κρίση στην χώρα μας και στην Τ.Α.Καθαρός αγώνας σημαίνει να μην συσκοτίζουμε τα πράγματα και μέσα από θολά νερά να ζητάμε την ψήφο των δημοτών.Ε, και την καθαρή νίκη θα την δώσουν οι δημότες σ΄ αυτούς που βλέπουν δίπλα τους, στα προβλήματα, στις ανησυχίες τους, στην αναζήτηση τους, στις δυνάμεις της ανατροπής και του νέου.

Για την Λαϊκή συσπείρωση

Ο μονόδρομος που έχουν επιλέξει σε τοπικό και γενικό επίπεδο και η άρνηση για κοινή δράση των δυνάμεων που αντιμάχονται τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με την παραπομπή επίλυσης στην λαϊκή εξουσία, ουσιαστικά περιορίζουν το κοινωνικό μέτωπο. Η χθεσινή τους ανακοίνωση για την δημιουργία της νέας κίνησης μας δείχνει ότι το μόνο που του απασχολεί είναι η περιχαράκωση .Τα προβλήματα, οι λύσεις, η συμμετοχή και οι αγώνες για την αλλαγή και την ανατροπή τοπικά και κεντρικά είναι που θα μας κρίνει όλους.

Με την νέα μας κίνηση Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες για την αλλαγή σελίδας στο Δήμο για ένα διαφορετικό Ηράκλειο με προτεραιότητα στην κοινωνία και τον πολιτισμό.Όλα αυτά που λέμε και διεκδικούμε πρέπει να τα κάνουμε πράξη στο δικό μας σπίτι την δημοτική μας κίνηση.Όλοι μας που ανταποκριθήκαμε σ αυτή την ανοιχτή πρόσκληση, είμαστε ενεργοί κοινωνικά και πολιτικά δημότες διατεθειμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια δημοτική παράταξη χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από κάθε είδους συμφέροντα και εξουσίες.Μοναδική μας δέσμευση είναι η προσήλωσή μας στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της περιβαλλοντικής ηθικής στην καθημερινή μας ζωή.Για μια παράταξη βασισμένη στη συλλογικότητα και στην ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση, με συναινετικές και δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Σήμερα ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια

Μπροστά μας έχομε ένα δύσκολο αγώνα

Και μία μόνο επιλογή

ΤΗ ΝΙΚΗ