Τα τελευταία χρόνια συντελείται γύρω μας με γρήγορους ρυθμούς μια μεγάλη επανάσταση. Η 4η βιομηχανική επανάσταση, που βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στα μεγάλα δεδομένα, στην διασύνδεση όλων των προηγούμενων με την ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την βιολογία, την ιατρική, την τρισδιάστατη εκτύπωση, κάνοντας όλο και περισσότερο δυσδιάκριτο το όριο ανάμεσα στο τεχνητό και το φυσικό, το ψηφιακό και το βιολογικό.
Οι αλλαγές αυτές που συμβαίνουν και μας επηρεάζουν χωρίς καλά-καλά να το καταλαβαίνουμε, όπως η εξοικείωση που έχουμε αποκτήσει με τα έξυπνα κινητά, επηρεάζουν την ίδια την κοινωνία και τις λειτουργίες της συθέμελα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ νωρίς, από το 2010, ενσωμάτωσε στη δράση της πολιτικές για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Δηλαδή, στη θεμελίωση της οικονομίας στη γνώση και στην καινοτομία, με ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και ταυτόχρονα οικονομία υψηλής απασχόλησης, με κοινωνική και γεωγραφική συνοχή.
Κι ενώ όλα αυτά τα κοσμογονικά συμβαίνουν γύρω μας, στον μικρόκοσμό μας, στο Ηράκλειο, οι πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στην ποιοτική ανάπτυξη του τόπου παραμένουν αποσπασματικές και μη λειτουργικές. Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων με τις επιλογές τους, χωρίς προγραμματισμό και συνέπεια, παρακωλύουν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και προπαντός την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών. Είναι ενδεικτικό, ότι, παρά το ότι το “Heraklion Smart City” διαφημίστηκε και διαφημίζεται με πομπώδεις φράσεις και με ένα χείμαρρο δελτίων τύπου, ελάχιστοι γνωρίζουν τις δημοτικές ψηφιακές υπηρεσίες, κι ακόμη λιγότεροι τις χρησιμοποιούν. Δυστυχώς, οι περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται, ο ψηφιακός δήμος δηλαδή, είναι όπως και οι δρόμοι, γεμάτες ψηφιακές λακκούβες!
Το αρνητικότερο όλων όμως είναι, ότι δυσφημείται η ίδια η έννοια της “έξυπνης πόλης” και οι δημότες αποστρέφονται ή περιγελούν, ή ακόμη χειρότερο, σταματούν να εμπιστεύονται τις δημοτικές ψηφιακές υπηρεσίες που είναι αναγκαίο να ενσωματωθούν στη ζωή της σύγχρονης πόλης. Γιατί, η έννοια της “έξυπνης πόλης” συνίσταται στην αποδοτικότερη λειτουργία των παραδοσιακών δικτύων και υπηρεσιών με την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, μεταφορών, διαχείρισης απορριμμάτων, δίκτυα φωτισμού, ενεργειακά δίκτυα, στην “έξυπνη πόλη” έχουν στόχο να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους πολίτες και επισκέπτες. Να γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων, αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, να προστατεύεται το περιβάλλον και να ενισχύεται η τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Για τους Ενεργούς Πολίτες είναι απαραίτητο ο ψηφιακός δήμος (e-dimos) να εξυπηρετεί τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης απλά, ταχύτατα και αποτελεσματικά. Να παρέχονται υπηρεσίες από απόσταση και από το κινητό, όπως π.χ. δημοτική ενημερότητα, Τ.Α.Π., έλεγχοι νερού, καθαριότητας, στάθμευσης, κυκλοφορίας και κάθε άλλη ανάγκη του δημότη ή του επισκέπτη. Η πρωταρχική μέριμνα μας ως δημοτική παράταξη είναι να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κάτοικος του δήμου, να λύνονται τα προβλήματα για καθαριότητα, επισκευή πεζοδρομίων/υποδομών, φωτισμό και πράσινο, με ένα τηλεφώνημα, με ένα μήνυμα, με εφαρμογή (app) κινητού, χωρίς να χρειάζεται να πάρει τηλέφωνο τον αντιδήμαρχο! Κάθε πρόβλημα που θα φτάνει στις δημοτικές υπηρεσίες, από οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας, θα είναι δημοσίως ορατό στους πολίτες, μαζί με την κατάστασή του, και θα παρακολουθείται (και σε ηλεκτρονικό πίνακα στην Λότζια), μέχρι να γίνει “πράσινο”, να επιλυθεί, δηλαδή. Γιατί, “έξυπνο Ηράκλειο”, είναι το Ηράκλειο που έχει λιγότερα προβλήματα, που γίνεται καλύτερο και κάνει τη ζωή όλων μας ευκολότερη και ομορφότερη.
Οι Ενεργοί Πολίτες ταυτόχρονα, οραματίζονται οι σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες να οδηγήσουν την πόλη στις υπερλεωφόρους της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Επιδιώκουμε το «Έξυπνο Ηράκλειο» να ανήκει στην «Έξυπνη Ευρώπη», και να μετασχηματιστεί η πόλη σε κοινότητα ευημερίας, με τον καλύτερο συνδυασμό τεχνολογίας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Για τους «Ενεργούς Πολίτες» το «Έξυπνο Ηράκλειο» είναι ισοδύναμο με το Κοινωνικό Ηράκλειο, το διασυνδεδεμένο και κοντά στον πολίτη, με ελεύθερο και ασφαλές δίκτυο μεγάλων ταχυτήτων – iraklio.WiFi – παντού, σε όλους τους δημόσιους χώρους, που ενσωματώνει δημοκρατικά και δημιουργικά τις τοπικές πρωτοβουλίες και τον αυθορμητισμό των δημοτών. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι διαθέσιμα, τόσο από ευρωπαϊκούς, όσο και από εθνικούς και ίδιους πόρους, και υπάρχει η θέληση όλης της Ομάδας των Ενεργών Πολιτών και του υποψήφιου Δημάρχου Ηλία Λυγερού για αξιοποίησή τους.
Είναι ο κατάλληλος χρόνος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές οι δημότες να επιλέξουν με γνώμονα το καλό της πόλης. Να επιλέξουν τις πολιτικές που διασφαλίζουν ότι τα δημοτικά έργα δεν εξαντλούνται μόνο σε “μεγάλα έργα”, που αφορούν πολλούς για λίγο, ή λίγους για πολύ, αλλά διαχέονται σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, προσφέροντας ευημερία με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Γιατί, το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας, αλλά χτίζεται με τα υλικά των επιλογών μας σήμερα.
* Το άρθρο είναι του κ. Μπάμπη Κουτρούλη Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τη Δημοτική Κίνηση “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες” και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ” στις 16/4/2019