ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ -ΕΝΑ ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή  ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ -ΕΝΑ ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

Χρόνια τώρα τα σχολεία εξυπηρετούνται στην πλειοψηφία τους με καθαρίστριες-ες σύμβασης ορισμένου χρόνου(ελάχιστες μόνιμες), που θεωρούνται εργολάβοι του εαυτού τους. Ο υπουργός εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος διευκρινίζει πως δεν μπορεί σύμβαση ορισμένου χρόνου να μετατραπεί σε αορίστου, επικαλούμενος το άρθρο 103 του Συντάγματος. Έτσι η καθαριότητα των σχολείων εξαρτάται και πάλι από το διφορούμενο εδώ και 20 χρόνια καθεστώς πρόσληψης των ανθρώπων καθαριότητας των σχολείων. Μια ομηρία που σε πολλούς δήμους αγγίζει τα όρια προσωπικών εξυπηρετήσεων και ρουσφετιού των αντιδημάρχων η ακόμα και των διευθυντών σχολείων που εισηγούνται με πρόταση τους.

«Αναζητούμε λύση από κοινού ως υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Παιδείας -καθότι η πληρωμή των σχολικών καθαριστριών είναι από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (σ.σ.: που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας)-, το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε από τη νέα σεζόν οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών να είναι ορισμένου χρόνου με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει  ο κος Θεοδωρικάκος.

Ποια είναι η λύση όμως, τη στιγμή που έχουμε μπει σε ένα δύσκολο καιρό που τα σχολεία πρέπει να καθαρίζονται εις διπλούν πρωί βράδυ και μάλιστα την πρωινή βάρδια από 2 φορές. Ήρθε ο κορωνοϊός και τα σχολεία (παιδιά και διδάσκοντες) κατάλαβαν τι σημαίνει καθαρό σχολείο, με τις καθαρίστριες να είναι επιστρατευμένες από το πρωί στο σχολείο. Αυτό όμως ως το τέλος Ιουνίου!!! στη α/βθμια και β/θμια εκπαίδευση. Οι παιδικοί σταθμοί ως το τέλος Ιουλίου.

Ξαφνικά ανακαλύψαμε πως εργάζονται και εκείνες  ακατάπαυστα και πως αν τους δοθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, είναι και πολύ καλές! Αυξήθηκε μέσω του αριθμού αιθουσών και το οικονομικό κίνητρο αυτών των ανθρώπων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Το ερώτημα παραμένει: Μήπως το κεντρικό κράτος πρέπει να δει συνολικά το θέμα καθαριστές -φύλακες σχολείων- επιστάτες- -γραμματείς;

Οι οδηγίες για αποστάσεις στα μαθήματα και στα διαλείμματα των μαθητών , οι λόγοι τακτικής  υγιεινής απολύμανσης και καθαριότητας κυρίως σε κοινοχρήστους χώρους και τουαλέτες είναι πράγματα που θα πρέπει να μείνουν στη συμπεριφορά όλων μας και μετά την εποχή κορωνοϊού.

Δόθηκε πρόσφατα η δυνατότητα να προσλαμβάνονται στα σχολεία  και 4/μηνίτες για την ενίσχυση καθαριότητας … Εδώ βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε  αδιευκρίνιστο καθεστώς πρόσληψης, ποια θα είναι η μοριοδότηση τους και με ποια κριτήρια, πόσοι και ποιοι από τους δήμους θα τηρήσουν συνθήκες ΑΣΕΠ τη στιγμή που η ανεργία αυξάνεται λόγω της απόλυσης πολλών συνανθρώπων μας από τις εργασίες τους λόγω κορωνοϊού;

Οι πιέσεις για οποιαδήποτε εργασία θα είναι μεγάλη, όπως και το δίλημμα των διοικούντων.

Άποψη  μου είναι, πως οι Δήμοι μέσω των δημοτικών συμβουλίων να διεκδικήσουν λύση για μόνιμες καθαρίστριες στα σχολεία, μαζί με επιστάτες-φύλακες και γραμματείς.

 

ΜΑΡΊΑ ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ –ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

*Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη