Οι παρεμβάσεις των Ενεργών Πολιτών στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου (01/03/2017)

Οι παρεμβάσεις των Ενεργών Πολιτών στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου (01/03/2017)

Στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης περιόδου συζητήθηκαν πολλά και ουσιαστικά θέματα. Η δημοτική κίνηση με ουσιαστικές και προγραμματικές παρεμβάσεις ανέδειξε τις λύσεις που απαιτούνται και κυρίως τις πολιτικές πού πρέπει να εφαρμοστούν.

1. Απολογιστικά στοιχεία 2016

Παρουσιάστηκαν τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα τους έτους 2016. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν όσα είχαμε επισημάνει κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού και των αυθαίρετων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη που είχαν επιβληθεί από την δημοτική αρχή. Επίσης είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τέλη, φόρους παρουσίασαν αύξηση 44,5% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, μεταφέροντας πολλά και ουσιαστικά βάρη στους δημότες. Και βέβαια γι ανταποδοτικότητα κανένας λόγος. Στην κοινωνική πολιτική δε δράσεις και δαπάνες είναι μόνο αυτές που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ και προγράμματα. Για ίδιες δαπάνες … ούτε λόγος. Κατά τα άλλα, ταμείο 36 εκ και κοινωνική πολιτική ζητούμενο …

2. Πειθαρχικός έλεγχος ΔΕΠΤΑΗ … σε απόσυρση

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ απροκάλυπτα παραδέχθηκε ότι ο ίδιος σταμάτησε τον πειθαρχικό έλεγχο (άραγε ξεκίνησε ποτέ;) αποδεικνύοντας ότι και αυτή η παραγγελία των ελεγκτών μπήκε στο συρτάρι. Οι λεονταρισμοί της Δημοτικής αρχής ήταν μόνο προεκλογικοί και αναληθείς. Ποτέ δεν ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και σήμερα ουσιαστικά ανακαλύπτει τρόπους και προφάσεις ώστε να το αποφύγει. Συνέπεια όλων αυτών είναι να παγώσει – να μην ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία που ζητήθηκε από το τρίτο πόρισμα.

3. Οικόπεδο Λυδάκη

Μία υπόθεση με γνωστό και προδιαγεγραμμένο τέλος. Συνεχείς, διαχρονικές παραλείψεις και σκοπιμότητες, κεντρικής διοίκησης και Δήμου,(που ξεκινούν από το 1958 και φθάνουν μέχρι σήμερα ) οδήγησαν το μόνο ουσιαστικά ελεύθερο χώρο στην Κηπούπολη, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κοινόχρηστο χώρο πράσινου, αναψυχής που είναι απαραίτητος να επιστραφεί στο μέγιστο μέρος του στους αρχικούς ιδιοκτήτες.

4. Συνθήκες εργασίας οδοκαθαριστών και εργαζομένων στην καθαριότητα

Τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, πολλά από τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η αναφορά αυτή έρχεται σαν συνέχεια και της παρέμβασης που είχε γίνει για την κατάσταση στο αμαξοστάσιο του Δήμου. Οι νέες αναφορές περιγράφουν, προβλήματα στις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων, εργασία χωρίς διακοπή και μέρες ανάπαυσης, πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους της καθαριότητας που δεν δίνονται κλπ.
Απαντήσεις βέβαια δεν δόθηκαν αλλά αυτό είναι κάτι σύνηθες για την δημοτική αρχή, να αποφεύγει δηλαδή συζητήσεις και δεσμεύσεις σε θέματα που καίνε ….

5. Μετονομασία οδού Μαυσώλου

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να λαμβάνουν υπ όψιν τις αντιδράσεις των κατοίκων της Αλικαρνασσού – χωρίς σεβασμό στις επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, και τις θεσμικές συγκροτήσεις των αποφασιστικών οργάνων – και κυρίως διχάζοντας η δημοτική αρχή προχώρησε στην μετονομασία τμήματος της οδού Μαυσώλου, υποβαθμίζοντας έτσι και την τιμή που υποτίθεται ότι ήθελε να αποδώσει με αυτή την μετονομασία. Μάλιστα έφθασαν στο σημείο να αναφέρουν ότι το τμήμα της οδού δεν είναι στην Αλικαρνασσό!!!!

Κατά τα άλλα στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης αναδείχθηκαν οι πολλές και σοβαρές παραλείψεις της Δημοτικής αρχής και ο ερασιτεχνικός τρόπος που αντιμετωπίζονται προβλήματα της πόλης των δημοτών και του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά.

Δεν λειτούργησε ποτέ ο βιολογικός σταθμός στην νέα λαχαναγορά και τα λύματα ρέουν ανεξέλεγκτα στο παρακείμενο ρυάκι προκαλώντας ρύπανση. Το θέμα αυτό για περίπου 1 1/2 χρόνο αναφέρεται σε εισηγήσεις θεμάτων και παρέμβαση αποκατάστασης καμία.

Προχωρούν σε ενοικίαση χώρων υγιεινής με υπερβολικό κόστος ετησίως (73.000 για 4 σετ) όταν αποδεδειγμένα η κατασκευή νέων και καταλληλότερων κοστίζει λιγότερο.

Και βέβαια οι απ’ ευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.