Συνάντηση και συζήτηση των “Ενεργών Πολιτών” με τον Εμπορικό Σύλλογο για θέματα της πόλης

Συνάντηση και συζήτηση των “Ενεργών Πολιτών” με τον Εμπορικό Σύλλογο για θέματα της πόλης

Όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της πόλης τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός με τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ο κ Λυγερός συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Μανδαλάκη και Αριστείδη Αθανασάκη καθώς και από το μέλος της Κίνησης Μαρία Κοντάκη συζήτησαν με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Η Μανόλη Κουμαντάκη, το γραμματέα Βασίλη Εβραίμογλου και το μέλος  του ΔΣ Μανόλη Παπαδάκη το πώς μπορεί το ιστορικό κέντρο της πόλης  να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες επιχειρήσεων , καταναλωτών και επισκεπτών. Θέση των Ενεργών Πολιτών είναι πως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός του για ΙΧ αυτοκίνητα, μετά και τα εκτελούμενα έργα στο σταυρό του.

Η Δημοτική Κίνηση των «Ενεργών Πολιτών»  θεωρεί πως δεν πρέπει, πλην των οχημάτων τροφοδοσίας επιχειρήσεων, να εισέρχονται στο ιστορικό κέντρο άλλα αυτοκίνητα  ενώ όπως κατ επανάληψη έχει τονίσει στο πλαίσιο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού πρέπει να διασφαλιστούν για όσους δημότες διαμένουν σε αυτό το σημείο του Ηρακλείου χώροι στάθμευσης.

Ο κ Λυγερός εξέθεσε αναλυτικά το όραμα των Ενεργών Πολιτών για ένα αναβαθμισμένο  κέντρο του Ηρακλείου το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  δωρεάν  μετακινήσεις για τους πολίτες με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και άνετη κίνηση χωρίς οχήματα στο ιστορικό τμήμα του .

Επιπλέον ο Εμπορικός Σύλλογος έθεσε την παράμετρο της καθαριότητας που είναι σημαντική γι αυτό το κομμάτι της πόλης αλλά και για το σύνολο του Ηρακλείου καθώς και της ασφάλειας ζητώντας μάλιστα την επαναλειτουργία αστυνομικού τμήματος στο κέντρο για καλύτερη αστυνόμευση.

Φυσικά από τη συζήτηση δεν έλειψαν τα ζητήματα της ολοκλήρωσης των έργων στη Λεωφόρο Καλοκαιρινού , την εύρυθμης λειτουργίας των λαϊκών αγορών αλλά και του παρεμπορίου που δε λέει να παταχθεί και αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το νόμιμο εμπόριο.

Το επίκαιρο, λόγω των εξελίξεων, θέμα της λειτουργίας open mall επισημάνθηκε από τους εμπόρους πως θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα ενώ θα είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος για την αναβάθμιση της λειτουργίας του κέντρου.

Αίτημα των εμπόρων και η δημιουργία αντιδημαρχίας ειδικά για την επιχειρηματικότητα .

Ο κ Λυγερός τέλος αναφέρθηκε στο νέο ρόλων των πόλεων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό που προωθείται και στους επιμέρους ρόλους που οφείλουν να παίξουν σε αυτό το σχεδιασμό  οι φορείς  που εκφράζουν την επιχειρηματικότητα-παραγωγικότητα έτσι ώστε  να έχουν αναβαθμισμένη παρουσία και δυνατή φωνή