Συνέντευξη του Ηλία Λυγερού στο Cretalive.gr

Συνέντευξη του Ηλία Λυγερού στο Cretalive.gr

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, Ηλίας Λυγερός, μιλά στο cretalive.gr για όλους και όλα.

 

Όσοι τον ξέρουν, δε νομίζω ότι ξαφνιάστηκαν όταν στις 7 Νοεμβρίου ανακοίνωσε και επισήμως την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον δήμο Ηρακλείου. Ήταν γνωστό ότι είχε πάρει από πολύ νωρίς την απόφαση για κάθοδο στις εκλογές, χωρίς να περιμένει την στήριξη – αυτή τη φορά – από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κάδρο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εκείνη την ημέρα, ήταν πολύ διαφορετικό μιας και από αυτό έλειπε ο…Αλέξης Τσίπρας, αλλά δίπλα του ο Ηλ. Λυγερός είχε όλα τα στελέχη που τον στήριξαν το 2014 και τώρα συνεχίζουν μαζί του.

«Το 2014, μας ενθουσίασε το περιβάλλον που υπήρχε, ίσως να μην πετύχαμε όλα αυτά που θέλαμε αλλά καταγράψαμε ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό» λέει ο ίδιος κοιτώντας πίσω. Οι Ενεργοί Πολίτες αναδείχτηκαν τρίτη δύναμη, με ποσοστό 20,81% και «θα μπορούμε να είχαμε πάει καλύτερα αλλά αν συγκρίνει κανείς αυτό το ποσοστό με πανελλαδικά αποτελέσματα, ο χώρος που υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε αυτά τα επίπεδα αυτοδιοικητικά».

Ο ίδιος κρίνει ότι το πιο σημαντικό που έγινε το 2014 ήταν ότι η παράταξη κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ερχόμενοι στο σήμερα δηλώνει ότι αυτός ο κόσμος είναι ακόμα ενωμένος και ικανοποιημένος για την λειτουργία των Ενεργών Πολιτών και για τον λόγο που διατυπώνουν με γνώμονα τον καλό της πόλης.

«Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία. Οι αρχικές εκτιμήσεις έχουν ανατραπεί προς το θετικότερο. Έχουμε μεγάλη απήχηση και όσον αφορά την ένταξη στο ψηφοδέλτιο αλλά και σε σχέση με την εκτίμηση της δουλειάς μας 4 χρόνια τώρα στον δήμο. Ακόμα και άνθρωποι που δεν θα μας ψηφίσουν, θεωρούν ότι η μονή σοβαρή αυτοδιοικητική παρουσία στο Ηράκλειο ήταν η παράταξη των Ενεργών Πολιτών. Η προσπάθεια μας τώρα είναι όλη αυτή τη θετική απήχηση να την μεταφράσουμε σε ψήφους. Πιστεύω ότι θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκλογές» σημειώνει και η κουβέντα έρχεται νομοτελειακά στην επικείμενη – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες – ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Λιάνας Σταρίδα με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον προβληματίζει; «Όχι, βέβαια» απαντά αμέσως. «Δεν μας προβληματίζει τίποτα» προσθέτει «εμείς πήραμε την απόφασή μας και όσοι θέλουν μπορούν να έρθουν μαζί μας γιατί δεν δημιουργούμε αποκλεισμούς σε κανέναν».

Το κάνω πιο συγκεκριμένο, αν δηλαδή τον προβληματίζει η τυχόν φυγή στελεχών ενόψει της κομματικής υποψηφιότητας. «Απ’ ότι ξέρω αυτοί που ήμασταν συνεχίζουμε μαζί οποιεσδήποτε και αν είναι οι εξελίξεις» απαντά εξηγώντας ότι οι Ενεργοί Πολίτες «δεν καθορίζουν την στάση τους από το πως τοποθετείται ένας πολιτικός φορέας που πιθανόν να σκεφτόταν να μας στηρίξει». Τον ενδιαφέρει όμως η στήριξη από πολιτικούς χώρους που είναι κοντά στη φιλοσοφία της παράταξης αλλά «αυτό δεν θα καθορίσει τη στάση μας» – επαναλαμβάνει. Θεωρεί ότι ήταν λογικό να αναπτυχθεί η συζήτηση στους κόλπους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη στη δική του υποψηφιότητα αλλά «εκείνοι θα αποφασίσουν με τις δικές τους διαδικασίες».

Το πρόγραμμα της παράταξης συντάσσεται, θα παρουσιαστεί ανά τομείς σε θεματικές εκδηλώσεις, ενώ ήδη ο Ηλ. Λυγερός έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με φορείς της πόλης για την συγκρότηση συγκεκριμένων προτάσεων – λύσεων για σημαντικά θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως πχ. Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, νερό , το πως θα διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει σωστά η διετής προσχολική εκπαίδευση στον Ηράκλειο και πως θα επιλυθούν κτιριακά προβλήματα σχολείων κ.λ.π.

Το πρόγραμμα των Ενεργών Πολιτών, κινείται σε δύο άξονες, αυτόν του οράματος και αυτόν της παρουσίασης άμεσων προτάσεων και λύσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα 120 ημερών, των πρώτων στον δημαρχιακό θώκο. «Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί σε αυτό το διάστημα» παραδέχεται. Όμως: «θα δρομολογηθούν λύσεις για κάποια προβλήματα και ο δημότης θα διαπιστώσει ότι η αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων της καθημερινότητας είναι σε διαφορετική κατεύθυνση απ ότι σήμερα και πολύ πιο αποδοτική γι αυτόν».

 Τομείς προτεραιοτήτων για την παράταξη των Ενεργών Πολιτών.

Καθαριότητα: «Θέλουμε ο πολίτης να έχει κέρδος από την προσπάθεια του να κρατάει καθαρή την πόλη του και από την ανακύκλωση. Πρέπει αυτό το κέρδος να μετριέται και να αποδίδεται στον πολίτη». Θεωρεί ότι οι αποδόσεις στο θέμα της καθαριότητας είναι ελάχιστα διαφορετικές σε σχέση με το 2014 και μιλά για «επικοινωνιακές παρεμβάσεις που, όχι ότι είναι κακές, αλλά σκοπός είναι να έχουμε και καταγεγραμμένα αποτελέσματα».

Ύδρευση: Τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αξιοποίησης του Αλμυρού και υπενθυμίζει ότι ήδη από τον δεύτερο χρόνο στη Λότζια η παράταξη μέσω ημερίδας έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση. Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι η επάρκεια νερού αλλά και η μείωση στις διαρροές. «Το βασικό είναι να υλοποιήσουμε σοβαρά μέτρα τηλε-ελέγχου για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες, δεν γίνεται να έχουμε 60% απώλειες» τονίζει φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως την Κύπρο, που επιτυχημένα εφαρμόζουν τέτοια σύγχρονα ηλεκτρονικά προγράμματα.

Κυκλοφοριακό – προσβασιμότητα: Από πολύ νωρίς, η παράταξη έχει τοποθετηθεί υπέρ του αποκλεισμού του ιστορικού κέντρου της πόλης από τα αυτοκίνητα. «Εμείς αυτό λέγαμε από την αρχή, άλλοι άλλαξαν γνώμη όταν είδαν ολοκληρωμένο ένα μέρος των έργων» πετάει το καρφί του. Κρίνει απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για θέσεις πάρκινγκ για τους δημότες που κατοικούν στο κέντρο και δεσμεύεται ότι ως δήμαρχος θα νοικιάσει αν χρειαστεί χώρους στάθμευσης και θα εξασφαλίζεται μία θέση ανά οικογένεια. Υποστηρίζει την δημιουργία ενός «ολοκληρωμένοι δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που θα μεταφέρει τους κατοίκους από όλες τις συνοικίες, πέριξ του κέντρου αλλά και ηλεκτροκίνητη δημοτική συγκοινωνία εντός του κέντρου». Προτεραιότητα για τον ίδιο συνιστά επιπλέον η ολοκλήρωση του κόμβου στο Γιόφυρο και η δημιουργία κόμβων στον Αι Γιάννη τον Χωστό, την Παναγίτσα, το Μπεντεβή και στην 62 Μαρτύρων στο ύψος του Jumbo.

Κοινωνική πολιτική: «Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη» υποστηρίζει και δεσμεύεται για μια «πιο σοβαρά οργανωμένη δομή για του άστεγους» αλλά και για χώρους που θα λειτουργούν υποβοηθητκά στους ανέργους, προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης και διερεύνησης εργασίας. Εξηγεί ότι για εκείνον ζητούμενο είναι η κοινωνική δραστηριότητα του δήμου συνολικά. Σε αυτό το επίπεδο, η παράταξη ήδη συγκροτεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικών σταθμών (έχει κατατεθεί σχέδιο δημιουργίας 4 νέων παιδικών σταθμών) αλλά και ότι η πόλη θα είναι έτοιμη από τη σχολική χρονιά 2020-2021 να κάνει πράξη την διετή προσχολική εκπαίδευση σε κτίρια ασφαλή για τα παιδιά. Για την υλοποίηση της πρότασης αυτής, προβλέπεται να βάλει το χέρι στην τσέπη και ο Δήμος, αλλά όπως λέει «55 εκ ευρώ έχει στις τράπεζες ο δήμος, δεν λέω να τα πάρει όλα αλλά σίγουρα κάποια πρέπει να τα αποδώσει στους πολίτες με έργα και παροχές».

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση – e-dimos: Οραματίζεται μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη, στην υπηρεσία του πολίτη, υπό την έννοια ότι ο δημότης δεν θα χρειάζεται καθόλου να έρθει σε επαφή με τις υπηρεσίες μιας και θα μπορεί να διεκπεραιώνει όλες του τις υποθέσεις ηλεκτρονικά. ( πιστοποιητικά, ΤΑΠ, δικαιολογητικά κλπ) Επίσης στις υπηρεσίες αυτές ανήκουν και οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι κυκλοφορίας, θέσεων στάθμευσης , κίνησης ΜΜΜ , έλεγχος νερού, ενέργειας κλπ.

Πολιτισμός: Δεν παραγνωρίζει ότι έχει γίνει μια προσπάθεια σε αυτόν το τομέα, όμως προσθέτει ότι «η προσπάθεια δεν έγινε για να δημιουργήσουμε και να γεννήσουμε πολιτισμό στην πόλη, αλλά σκοπός ήταν να φέρουμε πολιτισμό από άλλου, που πολλές φορές μπορεί να σημαίνει και μιμητισμό». Θέλει να δοθούν ευκαιρίες σε τοπικά σχήματα, να τους δοθούν χώροι για να εκφραστούν μιας και όπως πιστεύει «η πόλη έχει απεριόριστες δυνατότητες και δυνάμεις στον τομέα του πολιτισμού».

Τι πήγε στραβά την 4ετία που πέρασε;

Τον ρωτάω για την παράταξη της Δύναμης Πολιτών, μιας και είναι πολύ συχνή και σκληρή η κριτική που ασκεί και ακόμα συχνότερες και έντονες οι αντιπαραθέσεις του με τον Δήμαρχο και αντιδημάρχους στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου. Δεν έχει γίνει τίποτα καλό στην πόλη; αναρωτιέμαι φωναχτά. «Όποιος και να ήταν κάτι θα είχε κάνει, δεν γίνεται για τέσσερα χρόνια να μην έχεις κάνει τίποτα», απαντά αποφεύγοντας πάντως να πει σε ποιον τομέα θα μπορούσε η νυν δημοτική αρχή να…΄περάσει τη βάση’.

Αποδίδει πάντως στην νυν δημοτική αρχή «έλλειψη οράματος» στον σωστό σχεδιασμό, «απειρία» και «μη αξιοποίηση των απόψεων παρατάξεων και φορέων». Εκεί οφείλονται κατά τη γνώμη του και οι πολλές καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων στη πόλη, όπως η ανάπλαση του κέντρου ή το Καπετανάκειο.

Επίσης, κρίνει ότι η Δύναμη Πολιτών είναι «μία ομάδα με πολλές αντιθέσεις και δεν υπήρξε μαέστρος να την καθοδηγεί». Υπενθυμίζει με νόημα ότι έχει πει στο παρελθόν ότι «η παρούσα δημοτική αρχή έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο χρόνο να απογοητεύσει πολύ κόσμο. Δικαιωθήκαμε. Δεν θέλαμε να δικαιωθούμε γιατί αυτό είναι κακό για την πόλη» προσθέτει. Διαβλέπει επίσης «προσωπική ατζέντα» σε πολλά στελέχη της παράταξης του Β. Λαμπρινού και «αυτό δεν προάγει το κοινό καλό».

Το διακύβευμα των εκλογών

Ο πολίτης κατά τη γνώμη του θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει την ψήφο του σε «μια δημοτική αρχή που θα τρέξει για να καλύψει τον χαμένο χρόνο ή σε μια επιλογή που έχει ξαναδεί, χωρίς όραμα. Απέναντι σε αυτό εμείς του λέμε είμαστε εδώ. Μας γνωρίσατε, είδατε ότι μπορούμε, σας θέλουμε δίπλα μας».

«Μιλάω με όλους ανοιχτά. Δεν είμαι άνθρωπος του παρασκηνίου»

Κλείνουμε πολιτικά. Πεποίθηση του είναι ότι οι Ενεργοί Πολίτες θα είναι στο δεύτερο γύρο. Αυτός είναι και ο πήχης για τον ίδιο και «πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Η επόμενη ημέρα του Κλεισθένη θα απαιτήσει συνεργασίες. Μιλά ή… διεκδικεί ανταλλάγματα για αυτή την ημέρα; «Συζητάω με όλους. Είναι καλό οι παρατάξεις να συζητάνε. Το δίλημμα είναι για τους άλλους».

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν μιλά κρυφά με κανένα και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι «ο Λυγερός και η παράταξη δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι για κανένα. Οι δημότες έχουν μεγάλη γνώση και εμπειρία. Σχήματα που κρίθηκαν παλαιότερα, άλλα που κρίνονται σήμερα, όλα είναι γνωστά στους δημότες. Οι Ενεργοί Πολίτες πολιτεύονται και καθορίζουν τη στάση του με γνώμονα το συμφέρον της πόλης».

Η συνέντευξη δόθηκε στη Σώτια Πεντεδήμου

Πηγή :Cretalive.gr