Για έναν άλλο Δρόμο – ένα άλλο Ηράκλειο – μια άλλη Αυτοδιοίκηση

«Η πόλη είναι δομημένη πολιτική» Αριστοτέλης

Φίλες, φίλοι

Όσοι και όσες αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Δημοτικής Παράταξης “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες”, μπορεί να έχουμε διαφορετικές διαδρομές στα κοινά, όμως μας ενώνει η πεποίθηση ότι ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε λειτουργία, ποιότητα και αισθητική, να γίνει φιλικός, προσιτός, ανθρώπινος, συμμετοχικός.

Το Ηράκλειο είναι ένας Δήμος με πολύ σημαντική ιστορία, με παράδοση απελευθερωτικών αγώνων και κοινωνικών κινημάτων, με φυσική ομορφιά και θύλακες αξιόλογης αρχιτεκτονικής αλλά και τεράστια προβλήματα.

Τα προβλήματα μεγεθύνονται τα τελευταία χρόνια από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που ευνοεί την κερδοσκοπία πάνω στο Δήμο και τους ανθρώπους του καιαπό τις πιέσεις που ασκούν οι δυνάμεις της αγοράς για τη μετατροπή σε εμπόρευμα του χώρου, των υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών δημοσίου οφέλους.

Τα αποτελέσματα της ασκούμενης σήμερα πολιτικής στο Δήμο είναι ορατά σε όλους μας, κατοίκους κι επισκέπτες.

Το Ηράκλειο είναι Δήμος με μεγάλες ελλείψεις σε κοινωνικές υποδομές, πράσινο και ελεύθερους χώρους και είναι εχθρικό στους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Οι συγκοινωνίες εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς και ασυντόνιστες, γεγονός που, μαζί με την πολιτική ενθάρρυνσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ενισχύει την κυκλοφοριακή ασφυξία.

Την ώρα που η θέση των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα των νέων, επιδεινώνεται από την ανεργία, τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία, την ασύστολη κερδοσκοπία των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τη ληστρική πολιτική των τραπεζών, η δημοτική αρχή περιορίζεται σε διαχειριστικό έργο, μέσω αδιαφανών διαδικασιών, και σε έργα βιτρίνας, αδυνατώντας να επιλύσει ακόμα και τα προβλήματα των σκουπιδιών και του νερού. Ο Δήμος λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προσφέρει ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες και διαθέτει περιορισμένες κοινωνικές υποδομές. Έχει παραιτηθεί από την παροχή κοινωνικών εξυπηρετήσεων, που καλύπτουν βασικές ανάγκες και συμπληρώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, και από τις διαδικασίες συλλογικής κατανάλωσης -που αποτελούν προνομιακά πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης- και δεν έχει καμιά πολιτική για την αύξηση της απασχόλησης.

Η δημοτική αρχή του Ηρακλείου ασκεί, στο πλαίσιο των αποκεντρωμένων δραστηριοτήτων και των ανεπαρκών πόρων που διαχειρίζεται, την ίδια πολιτική με το κεντρικό κράτος, στη βάση της δικομματικής συναίνεσης και του νεοφιλελευθερισμού.

Η δημοτική αρχή του Ηρακλείου δεν ασκεί πολιτική σε όφελος των πολιτών πολύ δε περισσότερο των μεταναστών/στριών. Αντίθετα, ο Δήμος αποτελεί πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής των δημάρχων και άλλων δημοτικών στελεχών, που καλλιεργούν και συντηρούν τον εθισμό των πολλών στην αδιαφορία για τα κοινά, την ατομική περιχαράκωση και την πρόσληψη της καθημερινής ζωής και της πολιτικής με όρους θεάματος. Όλοι αυτοί οι δημοτικοί παράγοντες έχουν πολύτιμο σύμμαχο την απάθεια και την παραίτηση του κόσμου από την ιδέα ότι μπορεί ο ίδιος ν’ αλλάξει κάτι στον τόπο του.

«Ηράκλειο… Ζητείται Ελπίς»

Αρνούμενοι/ες να συμβιβαστούμε με τη σημερινή πραγματικότητα, όλοι και όλες που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια αξιοβίωτη πόλη και μια αξιοπρεπή καθημερινή ζωή,  που θέλουμε έναν ανοιχτό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό Δήμο χωρίς αποκλεισμούς, με ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, αναλαμβάνουμε κοινή πρωτοβουλία για μια νέα, ριζοσπαστική αυτοδιοικητική παρέμβαση στο Δήμο.

Δεν πιστεύουμε σε «έτοιμες λύσεις». Δεν χρειαζόμαστε «μεσσίες». Χρειαζόμαστε την ελπίδα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων μας. Χωρίς τον κοινό αγώνα για ένα άλλο δρόμο,  για μια άλλη πορεία απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος.

 • Διεκδικούμε μια πόλη αντάξια της ιστορίας της, των αγώνων της για δημοκρατία και αξιοπρέπεια.
 • Παλεύουμε για ένα Δήμο με διαφάνεια, αξιοκρατία, νομιμότητα, που να λειτουργεί δημοκρατικά, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
 • Απαιτούμε μια πόλη διαφορετική απ’ τη σημερινή, χωρίς ανεπάρκεια σε δημόσια αγαθά (όπως νερό, καθαριότητα, δημόσιοι χώροι, πράσινο κ.ά.), υψηλής ποιότητας ζωής για τον πολίτη, φιλοπεριβαλλοντική, πόλη του πολιτισμού, της δημιουργίας και των ευκαιριών για τους νέους.
 • Θέλουμε να βάλουμε τέλος στο  δημαρχοκεντρικό μοντέλο, να φτιάξουμε ένα Δήμο συμμετοχικό, συλλογικό, που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων.
 • Οραματιζόμαστε ένα Δήμο προπύργιο υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών και όχι  Δήμο επιχειρηματία. Ένα Δήμο που αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στη νέα γενιά, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανεργία της και τον ξενιτεμό της.

Επειδή «η πόλη είναι οι άνθρωποί της», επειδή πέρα από τις φωταγωγημένες πλατείες και τις κοσμικές εκδηλώσεις, υπάρχει και το «Άλλο Ηράκλειο», με τις  κοινωνικές αντιστάσεις και τους ενεργούς πολίτες οι οποίοι δίνουν καθημερινές μάχες και κερδίζουν στόχους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα άλλο, συλλογικό όραμα για το Ηράκλειο, απευθυνόμαστε :

 • Σε όσους/ες συμμερίζονται τη γενική αρχή «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» και αμφισβητούν το νεοφιλελευθερισμό και την κυριαρχία των κυβερνώντων
 • Σε  όσους/ες  υπερασπίζονται το Δήμο, το φυσικό περιβάλλον, την ιστορική μνήμη, τις κοινωνικές υποδομές και τη συλλογική χρήση του χώρου και των κοινωφελών υπηρεσιών, απέναντι στους κερδοσκόπους.
 • Σε όσους/ες έχουν πρώτη προτεραιότητα την αναδιανομή των πόρων υπέρ των υποβαθμισμένων περιοχών και των αδύναμων κοινωνικά ομάδων και ατόμων και απορρίπτουν τη λογική των αγορών
 • Σε όσους/ες υφίστανται διακρίσεις λόγω εθνότητας, φύλου, θρησκείας, πολιτιστικών διαφορών, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
 • Σε όσους/ες δυσφορούν απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα και θέλουν να διατηρήσουν την ιδιότητα του πολίτη, όχι να μετατραπούν σε πελάτες – καταναλωτές.
 • Σε όσους/ες υπηρετούν το δημόσιο χώρο και την πολιτική και θεωρούν «όχι φιλήσυχο αλλά άχρηστο», (σύμφωνα με τη ρήση του Περικλή στον Επιτάφιο) αυτόν που δεν ασχολείται με τις δημόσιες υποθέσεις – τα κοινά
 • Σε όσους/ες αγωνίζονται για τη δημοκρατία στο Δήμο, για τη συμμετοχή με ουσιαστικά δικαιώματα των πολιτών στους θεσμούς και την αυτονομία των κοινωνικών κινημάτων
 • Σε όσους /ες νοιώθουν τη νοημοσύνη τους να υποτιμάται όταν η συζήτηση γύρω από τα θέματα ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας επικεντρώνεται στην προσωπικότητα των υποψηφίων και την επιδεξιότητα των επικοινωνιολόγων
 • Σε όσους/ες αντιλαμβάνονται ότι η απάθεια και η απραξία οδηγούν στο να προσαρμοζόμαστε παθητικά σε όλο και πιο απαράδεκτες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν ισχυρότατα συμφέροντα
 • Στις κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες που εμπλέκονται στα θέματα του Δήμου, που θέτουν αιτήματα ή τις αφορούν οι πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης
 • Στις επιτροπές κατοίκων που «πήραν την πόλη στα χέρια τους»
 • Στους εργαζόμενους του Δήμου
 • Στις νέες και τους νέους ιδιαίτερα, για ένα ανθρώπινο μέλλον σε μια ανθρώπινη πόλη – Δήμο
 • Στους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους εργαζομένους σε διαθεσιμότητα, τους μικρομεσαίους, σε όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που νιώθουν τη θηλιά από την εφαρμοζόμενη πολιτική όλο και πιο σφικτά στο λαιμό τους
 • Στις αριστερές, οικολογικές, κινηματικές, δημοκρατικές δυνάμεις
 • Σε στελέχη και συλλογικότητες, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές του παρελθόντος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία
 • Σε κάθε πολίτη

Γιατί πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα αυτό το Ηράκλειο να πρωταγωνιστήσει στα δρώμενα του Δήμου, να αλλάξει την τύχη του και να βάλει τέλος στο πρότυπο ανάπτυξης που εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα.

Γιατί ήρθε η ώρα των επιλογών.

Να ανατρέψουμε τις καταστροφικές πολιτικές, το αυτοδιοικητικό κατεστημένο.

Να μετατρέψουμε το θυμό μας σε ελπίδα, σε δημιουργικότητα, σε πράξη.