Το διακύβευμα των εκλογών στον Δήμο Ηρακλείου

Το διακύβευμα των εκλογών στον Δήμο Ηρακλείου

Η στροφή ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος προς τα δεξιότερα την τελευταία δεκαετία στα Αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας, έχει αποδυναμώσει το ρόλο της Αριστεράς και στο πεδίο της εκπροσώπησης και στο πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης.
Η ριζοσπαστικοποίηση των πολιτικών ιδεών που έχει ανάγκη ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος δεν πρέπει να ταυτίζεται με την έννοια της σύγκρουσης, αλλά πρωτίστως με την προώθηση ενός μοντέλου άσκησης πολιτικής που θα εμπνέει ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες. Η διαμόρφωση αυτού του μοντέλου, είναι απαραίτητη για να αποκρούσουμε την περαιτέρω άνοδο ή και κυριαρχία του λαϊκισμού, την κρίση αντιπροσώπευσης και τη χαμηλή αξιοπιστία των πολιτών απέναντι στα πολιτικά κόμματα, τις επιλογές τους και την πολιτική συνολικά.

Στον Δήμο Ηρακλείου, επίσης συναντάται αυτή η αναξιοπιστία, ενώ προβάλλεται μια οικονομική ανάπτυξη των ταμειακών αποθεμάτων. Αυτή η ανάπτυξη βρίσκεται όμως, μόνο σε επίπεδο αριθμών, αφού επί της ουσίας δεν «περνά» στο μεγάλο σώμα της κοινωνίας, στα εισοδήματα και στις συνθήκες εργασίας,  γεγονός που επιβάλλει μια ολιστική θεώρηση του πολιτικού μοντέλου άσκησης πολιτικής που ακολουθείται τις τελευταίες δεκαετίες και σε δημοτικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αριστερά πρέπει να είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες, να συνδιαλέγεται με την κοινωνία και τους φορείς «από τα κάτω», να οικοδομεί τους ευρύτερους δυνατούς συνασπισμούς και να αποφεύγει τις παρωχημένες, όσο και ελιτίστικες προσεγγίσεις στο τρόπο που αναπτύσσει τους στόχους και τις πολιτικές της.

Βασική επιδίωξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο επαναπροσδιορισμός του Δήμου ως μοχλού ανάπτυξης, ως πυλώνα ευέλικτης λειτουργίας που αναπτύσσεται και αποκεντρώνεται, συνδιαλέγεται και συνεργάζεται  στη βάση μιας σχέσης αμοιβαίου κέρδους για την εργατική τάξη, τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους κοινωνικούς επιχειρηματίες. Μια τέτοια σχέση μπορεί να αναπτυχθεί στη βάση ενός αναμορφωμένου Δήμου, βασισμένου σε μια νέα δέσμευση για καθολικές βασικές υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια μορφή καθολικής παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα εξασφαλίζοντας ότι κανείς δεν μένει πίσω. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο συνδυασμός Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες και πάνω σε αυτές τις ράγες θα συνεχίσει να κινείται το προοδευτικό εγχείρημα που αναπτύσσουμε για την Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Ηρακλείου.

Διότι εξίσου σημαντική επιδίωξη είναι η ενίσχυση των θεσμών και της δημοκρατίας, η υπεράσπιση των ανθρώπινων, συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο ενός ισχυρού Δήμου, ενώ παράλληλα, πρέπει να δώσουμε βάρος στις τοπικές κοινωνίες, στην ανάδειξη της δυναμικής της κάθε περιφέρειας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε σε δημοτικό επίπεδο, ώστε να καταπολεμήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά την ανεργία, να ενσωματώσουμε την τοπική παραγωγή στα νέα δεδομένα της ψηφιοποιημένης οικονομίας, και να προσαρμοστούμε καλύτερα στα νέα δεδομένα που μας φέρνει η κλιματική αλλαγή, να δώσουμε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, να ανοίξουν οι ορίζοντες παρέμβασης και ανάδειξης του Ηρακλείου σε ένα μητροπολιτικό κέντρο Πολιτισμού, Παιδείας, κοινωνικής και παραγωγικής συνοχής με βιώσιμη οικιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.  Οι Ενεργοί Πολίτες θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2014, ώστε να αναβαθμίζουμε διαρκώς την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στον Δήμο και να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι μπορούμε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η αναγέννηση του Ηρακλείου, περνάει μέσα από την αναγέννηση των κοινοτήτων των ανθρώπων του.

Το Ηράκλειο για μας, είναι οι δρόμοι που περπατάμε καθημερινά, είναι όλες οι γωνιές αυτής της πόλης, αλλά κυρίως είναι οι άνθρωποί της. Για εμάς το Ηράκλειο, είναι και οι δημοτικές κοινότητες, οι γειτονιές, οι «πίσω αυλές» η αθέατη πλευρά πέρα από τον σταυρό της πόλης μας. Η φωνή εκείνων που βρίσκονται στα κινήματα της πόλης, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, ο κόσμος της εργασίας, νέοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, συνταξιούχοι και πολλοί άλλοι και άλλες έχουν θέση, ακούγονται κι εκπροσωπούνται στο ψηφοδέλτιο «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες». Με αυτόν τον συνδυασμό στο τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου, και το όραμα είναι πραγματοποιήσιμο και το έργο ορατό

*Η κ.Ελένη (Νέλλη) Κατσαμά είναι δημοσιογράφος και υποψήφια Δημοτική σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες”